Engelsk styckning gris

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤

Engelsk styckning gris

(Pork shoulder: neck end, collar, spare rib roast, pork blade, pork breast, breast spare ribs, rib tips, pork hand, pork hock, feet of pork , Pork Loin and Belly: pork loin, pork loin eye, pork loin steak, pork medallions, pork butterfly steak, pork chops, pork rack, pork tenderloin, fillet of pork, pork belly, spare ribs, rib sheet, pork riblets, side bacon, Pork Leg: pork leg roast, pork leg steak, ham hock, ham trotter)

Engelsk översättning English pork cuts

Engelsk styckning är svår att skilja från amerikansk styckning och styckdelarna kan ha olika namn. Läs mer, se respektive styckdel i högerkolumnen.

Engelska begrepp: Roast = större köttstycke, dvs. stek i Sverige. Steak = en tjockare skiva kött. Slice = tunn skiva. Joint = sammanfogad stek. Rib = revben. Chop = skiva med ben, dvs. kotlett. Frenched (på franskt vis) = avskalad benstump på kotlett (rack). Boned = urbenad.

Head and shoulder:

  • PORK HEAD (huvud): Pork cheek = fläskkind.
  • PORK SHOULDER (skuldra) = framdel.
  • Neck end (Collar, Spare rib roast) = karré. Karré med ben benämns spare rib roast (bit) eller steak (skiva), ej att förväxla med "vanliga" spareribs.
  • Pork Blade = fläskbog.
  • PORK BREAST = fläskbringa.
  • Breast spare ribs = tjocka revbenen. Rib tips = den tjockare delen med brosk.
  • Pork hand = lägg + fot.
  • Pork hock = fläsklägg.
  • Feet of pork (trotters) = grisfötter. 

Loin and belly:

  • PORK LOIN  = kotlettrad.
  • Pork loin eye = ytterfilén (benfri kotlett). Pork loin steak, Pork medallions = skivad. Butterfly steak = fjärilskotlett.
  • Pork chops = fläskkotletter.
  • Pork racks = kotlett med avskalad revbensstump (jämför lammracks). 
  • Pork tenderloin (Fillet of pork) = fläskfilé.
  • PORK BELLY = fläsksida.
  • Spare ribs = tunna revbenen. Rib sheet = hel bit.
  • Pork riblets =kamben.
  • Side bacon = sidfläsk.

Leg:

  • PORK LEG (Ham) = skinka. Boned and rolled pork leg = skinka utan ben. Diced pork leg = tärnad skinka. Pork leg steak = tjock skiva skinka.
  • Chump (rump, loin end) = rostbiff.
  • Ham Hock = bakre fläsklägg.
  • Hind foot/trotter = bakre grisfot.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09

Läs mer

USA-styckning gris

How To Butcher A Pig