Sallad på matvete

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Matvete

(fullkornsvetekärnor, matkorn)

Matvete (fullkornsvetekärnor) är hela vetekärnor inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
  • Smak: Mild, nötig smak, fyllig konsistens med behagligt tuggmotstånd.
  • Alternativ vara: Bulgur.
  • Försäljning: Säljs ångbehandlade i pappkartong, även ekologiskt odlade. Finns dessutom som halvfabrikat på burk, vilka bara behöver värmas.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Matkorn är en varubeckning som användes främst förr. Som regel avsågs matvete, men ibland korngryn.

Hälsa/näring: Proteinhalt cirka 10%, fibrer 11%.

Miljö: Det finns matvete av biodynamiskt odlad vete.


SÅ ANVÄNDS MATVETE

Matvete kan användas i bröddeg, sallader, grönträtter, grytor eller som tillbehör till mat i stället för ris, bulgur o.d.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Sädeskornets anatomi

Bulgur

Couscous

Recept med Matvete

Det finns 25 recept med Matvete