Vaniljkräm (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig vaniljsås, vaniljkräm

Äggkrämer är basingrediens i många efterrätter och bakverk. Man skiljer på lätt och tjock äggkräm beroende på konsistens. Eftersom vanilj nästan alltid ingår talar man mest om vaniljsås eller vaniljkräm, men andra smaksättare förekommer. Läs mer > Om äggkräm, vaniljsås, vaniljkräm.

  1. Vaniljsås (lätt äggkräm, fr. crème anglaise) förekommer i handeln såväl flytande som i pulverform vilken blandas med mjölk eller grädde.
  2. Marsán är ett registrerat varumärke för en vaniljsås från producenten Ekströms. Kan köpas både som färdig kylvara och som pulver vilket kokas upp med mjölk och socker.  Marsán är ett fantasinamn skapat på 1920-talet inspirerad av staden Mont-de-Marsan i Frankrike.
  3. Vaniljkräm (tjock äggkräm, fr. crème pâtissière) förekommer sällsynt i handeln i pulverform.
  4. Lemon curd är en klassisk engelsk äggkräm. En sötsyrlig, fyllig kräm tillverkad av ägg, socker, citron och rikligt med smör.

SÅ ANVÄNDS ÄGGKRÄM

Vaniljsås serveras ljummen eller kall, vanligtvis som efterrättssås. Klassiskt är äppelefterrätter med vaniljsås.

Vaniljkräm används som tårtfyllning och i bakelser till exempel som fyllning i wienerbröd och eclairer.

Lemon curd används som smörgåspålägg liknande marmelad. Den är god på rostat bröd eller skorpor. Klassiskt tillbehör till scones - Cream tea (läs mer > Engelsk kokkonst).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05

Läs mer

Om äggkräm, vaniljsås, vaniljkräm

Recept med Färdig vaniljsås, vaniljkräm

Det finns 29 recept med Färdig vaniljsås, vaniljkräm