Vanlig och smaksatt (russin & mandel) mjölkchoklad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mjölkchoklad

(mjölkchoklad, ljus mjölkchoklad)

Engelsk översättning milk chocolate

Fransk översättning chocolat au lait

Italiensk översättning cioccolato al latte

Tysk översättning Milchschokolade

Spansk översättning chocolate con leche

Mjölkchoklad innehåller kakao, socker och mjölkpulver. Ofta smaksatt med vanilj. Enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) skall mjölkchoklad innehålla minst 25% kakaotorr­substans, minst 14% mjölktorrsubstans, minst 2,5% fettfri kakaotorr­­substans och minst 3,5% mjölkfett. Totalt minst 25% fett (kakaosmör och mjölkfett). Enligt samma lag är "ljus mjölkchoklad" en produkt med lägre kakaosubstans, minst 20% och med minst 2.5% fettfri kakaosubstans, minst 5% mjölkfett, samt totalt minst 25% fett. Marknaden för mjölkchoklad i Sverige domineras av Marabou, såväl ren som smaksatt mjölkchoklad. Med "mjölkchoklad" kan även avses chokladpulver blandat med mjölk (se > Om chokladdryck). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Den första mjölkchokladkakan anses ha producerats av chokladmakaren Daniel Peter i Schweiz år 1875. Det tog honom sju år att bli av med vatten i mjölken som orsakade mögelproblem i chokladen. Han fick hjälp av Henri Nestlé att lösa problemet. 1879 startade de båda personerna företaget Nestlé. Läs mer > Chokladhistoria.

  • Smak: Mjölkchoklad kan antingen vara "ren", eller smaksatt med andra ingredienser. Vanligast är hela eller delade nötter i så kallad nötchoklad. Mjölkchoklad smaksätts också med russin, apelsin, mint, puffris, kokos etcetera. En annan form är kexchoklad, det vill säga kex/rån överdraget med mjölkchoklad. Svensk (nordisk) mjölkchoklad har en annan smakkaraktär än den som produceras i andra länder. Svensk mjölkchoklad har mer av kola-, karamellsmak. Svensken äter också förhållandevis mer mjölkchoklad än vad man gör i andra länder, där mörk choklad är vanligare.
  • Alternativ: Ljus bakchoklad.
  • Försäljning: I butikshyllorna hittar man främst varianter av Marabous sortiment. Enstaka andra.
  • Jämförpris: Mycket högt, men i allmänhet inte lika dyrt som mörk choklad. Marabou 100-160 kr/kg (över 200 kr/kg för rulle), utländska och sockerfria oftast dyrare 200-400 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser. 
  • Förvaring/hållbarhet: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inlindat i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har mjölkchoklad en hållbarhet av cirka ett halvår.

Näring: Näringsvärdena varierar stort mellan olika varianter mjölkchoklad. Nedan tre välkända varumärken och tre mer udda varianter som jämförelse. Kakaomängden vanligtvis låg (30-35%), men det finns även 45% och 55%. Sockerhalten är generellt hög (50-60%). Fett utgörs i huvudsak kakaosmör.

 

Kakao

Socker

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydr.

Va mm

Summa

 Mjölkchoklad

30-55%

0-60%

500-600

4-11%

30-50%

30-60%

4-11%

100%

 Marabou

30%

58%

550

5%

32%

59%

4%

100%

 Lindt Exellence

45%

39%

572

9%

40%

41%

10%

100%

 Toblerone

28%

60%

529

6%

29%

61%

4%

100%

 Green Star

33%

50%

551

9%

34%

53%

4%

100%

 laktosfri

 HealtyCo

34%

8%

501

7%

37%

51%

5%

100%

 sockerfri

 Vegan

-

43%

591

3%

41%

51%

5%

100%

 sockerfri

Källa: Kunskapskokboken 2021-05


SÅ ANVÄNDS MJÖLKCHOKLAD

Mjölkchoklad används mest som godis. Smält används den i matlagning till desserter, i konfektyrer och bakverk, till glasering av tårtor och som efterrättssås. Läs mer > Om choklad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Om choklad

Om chokladkakor

Om chokladdryck

Chokladhistoria

Om prisjämförelser

Recept med Mjölkchoklad

Det finns 11 recept med Mjölkchoklad