Kastruller

Kastruller

(1. kopparkastrull 2. stålkastrull 3. aluminiumkastrull 4. non-stickkastrull 5. liten kastrull såskastrull, kastrullkonsert, cacerolazo, cacerolada )

Engelsk översättning saucepan, saucepot 1. copper saucepan 2. steel saucepan 3. aluminum saucepan 4. nonstick saucepan 5. small saucepan

Fransk översättning casserole 1. casserole en cuivre 2. casserole en acier 3. casserole aluminium 4. casserole antiadhésive 5. petit casserole, sauce casserole

Italiensk översättning casseruola (pentola) 1. casseruola di rame 2. casseruola di acciaio 3. casseruola di alluminio 4. casseruola antiaderente 5. salsa casseruola

Tysk översättning Topf, Kaserolle 2. Kupfertopf 3. Stahtopf 4. Aluminiumtopf 5. kleiner Topf, Soßenpfanne

Spansk översättning cacerola, cazo 1. cacerola de cobre 2. cacerola de aceo 3. cacerola de aluminio 4. cacerola pequeña 5. cacerola pequeña, cacerola de salsa

Kastrull (fr. casserole) är ett flatbottnat, cylindriskt kokkärl, oftast med raka höga kanter, handtag och lock. En kastrull används till kokning av mat, steka gör man i gryta (läs mer > Grytor). Stekkastrull är en bastard, en mellanform av kastrull och gryta med tjock botten som ger god stekförmåga (läs mer > Stekkastruller). Det finns kastruller anpassade för speciella ändamål (se högerkolumnen). Franskan "casserole" kan också vara en gratängliknande maträtt tillagad i ugnsform. Cassoulet är en klassisk fransk bönrätt med kött (läs mer > Om cassoulet). Cassol är en lergryta (läs mer > Lergryta). Gränsen mellan kastrull och gryta är inte alltid klar.

Akademins ordbok: Kastrull är en "mindre, i synnerhet för kokning avsett kökskärl med flat eller svagt välvd botten och mer eller mindre lodrätt uppstigande vägg, numera saknande fötter och försett med ”skaft” eller (ofta i senare tid) tvenne handtag (”öron”) samt tillverkat av plåt, vanligen kopparplåt eller (i senare tid) aluminiumplåt eller emaljerad stålplåt, förr även av gjutjärn".

Historia: Begreppet kastrull fanns förr.
1690: "En större Castrull med låck ock järnfötter samt handfång af järn", vilket snarast var en mässingskittel (läs mer Grytor > Historia). Att tillaga "en casserole" (i kastrull) innebar förr tillrett kött i särskilda lergodskärl och serverat i densamma. Kastruller av koppar infördes i svenska herremans­hus i slutet av 1600-talet och i borgerliga kök under 1700-talet. Först i början av 1900-talet blir stålkastrullen allmän, som vi känner den idag. Kastruller har ofta använts som trumma med slev/sked för att uttrycka politiskt missnöje, bland annat av motståndarna till monarkin i den franska revolutionen och särskilt i länder som Spanien, Argentina och Chile(cacerolazo/cacerolada = "kastrullkonsert).


MODERNA KASTRULLER

Moderna kastruller tillverkas av rostfritt stål, koppar, eller aluminium. Det finns också non-stick kastruller. En tjock botten med värmeledande material fungerar bäst, en tunn botten kan bli skev av hög värme och gör att innehållet kan blir bränt. Hällpip eller utvikt kant gör det lättare att hälla utan att spilla. Handtag bör vara långa och ordentligt fastsatta i kärlet (ej skruvar), liksom utformad så att värmen avleds. Stora kastruller (3 liter+) har "öron" i stället för handtag, så att den kan lyftas med båda händerna. Riktigt stora (restaurang-)kastruller bör ha ett handtag i nederkant. Skall kastrullen användas i ugn måste handtag och knoppar på lock tåla hög värme. Kastruller fungerar mer eller mindre bra på olika spisar (läs mer > Spisar, hällar).

  1. Kopparkastrull är lyxvarianten bland kastruller. De skall vara förtennade på insidan och handtag av metall - gjutjärn eller mässing, så att de kan ställas in i ugn. Kastrullens botten skall vara tjock, stabil och planslipad, i synnerhet om kastrullen används för stekning. En nackdel är att de är extra tunga att hantera.
  2. Stålkastruller (stekkastruller) med lock, tjock botten och god värmeledningsförmåga är utmärkta alternativ till klassiska grytor om sådan saknas. Läs mer > Stekkastruller.
  3. Aluminiumkastrull (lättmetallskastrull) blir fort varm och har god värmehållningsförmåga. Av denna anledning har många andra kastruller en infälld platta av aluminium i botten av kastrullen. De är lätta att hantera. Ett praktiskt kärl som campingutrustning. Nackdelen är att de med tiden blir deformerade (buckliga, ojämna i botten) och att mat lätt kan brännas vid. Äggrätter blir gråa av aluminium och aluminium fälls ut om man lagar sura rätter i kastrullen (vilket man inte bör göra). Läs mer > Aluminium.
  4. Non-stickkastrull är aluminiumkastruller där ytan är av hård anodiserad aluminium (t.ex. teflon®). De tål hård värme, är lätta att hantera och göra rena.
  5. Såskastrull är en liten kastrull med raka eller sluttande kanter. Botten bör vara tjock med god värmeledande botten, så att inte såsen bränns vid. I Sverige uppfattas en såtös (fr. sauteuse) vara en såskastrull, vilket det kan vara, men som egentligen är en stekkastrull (läs mer > Såtös).


BASBEHOV AV KASTULLER I HUSHÅLLET

Kastrullbotten till vanliga elspisar skall vara absolut plan och bör storleksmässigt överensstämma med spisplattornas storlek. Kontrollera vilken slags spis du har, så att kastrullen fungerar på din spis (läs mer > Spisar, hällar). Tänk också på att kastruller är platskrävande, alltså bra om de kan staplas i varandra. Alla kastruller bör ha lock.

  • En liten kastrull som rymmer 1 liter, gärna tjockbottnad och med hällpip. Bra till såser och annat.
  • En eller flera mellanstora kastruller (2-4 liter), gärna tjockbottnade eller av anoniserad aluminium (mer känt som teflon®). En sådan kastrull är speciellt bra till mjölkprodukter, som brukar koka fast i rostfria kastruller.
  • En större tjockbottnad stekkastrull (5 liter+), gärna med glaslock. Denna behövs bland annat till pastakok som kräver mycket vatten och är ett bra alternativ till järngrytor när man lagar gryträtter.
  • Stora kastruller (15 liter+) behövs för större familjer och för den som vill koka hel skinka, lägg, göra syltinläggningar etcetera.
  • Därefter kan man fundera på specialkastruller. De flesta har utrymmesbrist i sina kök varför en kombikastrull rekommenderas för att kunna ångkoka, laga i vattenbad med mera. Ångkokning kan också ske i en wokpanna kompletterad med en asiatisk ångkokare (läs mer > Ångkokare).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Spisar, hällar

Grytor ¤

Om cassoulet

Lergrytor

Stekkastrull

Ångkokare

Såtös

Recept med Kastruller

Det finns 25 recept med Kastruller