Om klickkakor, flarn

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om klickkakor, flarn

(skedbröd)

Klickkakor är runda småkakor gräddade i små högar. En "klick" enligt Svenska Akademien en "liten klump av något smetigt, ofta som ett slags informellt mått" vanligen skedstora. Kallas därför ibland för "skedbröd". Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Utifrån smetens konsistens kan vi urskilja tre formvarianter av klickkakor.

  1. Välvda småkakor, där smeten sjunkit ihop till en plattrund kaka. Vanligtvis små till exempel recept Nötklickar, nötkakor, men det finns också större varianter exempelvis recept Oat cakes eller recept Whoopie pie (läs mer > Om whoopie pie). Ytterligare en variant är skedformade kakor som recept > Ökensand, sandkakor.
  2. Toppar det vill säga där smeten bibehåller en toppig form när den gräddats, till exempel recept Kokostoppar.
  3. Flarn vilket är smet som flutit ut till plattor under gräddningen, till exempel recept Havreflarn, Florentiner, Kattungar och Plättbakelser. Läs mer > Om flarn.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01

Recept med Om klickkakor, flarn

Det finns 17 recept med Om klickkakor, flarn