Så bakas småkakor, mördegskakor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så bakas småkakor, mördegskakor

Småkakor bakas vanligtvis på mördeg, eller snarlik sådan deg (läs mer > Om mördeg). Ägg kan ingå, särskilt till kavlade kakor. Därutöver en rad andra ingredienser och smaksättare som ger upphov till en mångfald varianter av småkakor (läs mer > Om småkakor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Ingredienser: Många småkakor bakas på mördeg som består av mjöl, smör eller margarin och socker. Kallas ibland 1-2-3-deg, det vill säga 100 gram socker, 200 gram matfett och 300 gram vetemjöl. I en fransk pâte sablée ("sandig deg") ingår också ägg (se recept > Mördeg - pâte sablée). Ibland ingår mjölk eller grädde och annat i kakdegen. Annan slags deg förekommer också. Läs om ingrediensernas betydelse, se > Om mördeg.
  • Smaksättning, garnering: Kakor kan smaksättas med vanilj, choklad, kanel, kardemumma, bittermandel, kokos med mera och garneras på olika sätt med pärlsocker, mandelspån, choklad, sylt och liknande.
  • Kallt smör: Mördeg och i allmänhet även andra liknande kakdegar brukar tillredas av kallt smör eller margarin och blandad deg återkyls i en halvtimme eller mer innan formning och gräddning. Detta gäller särskilt kakor som kavlas och formas på något sätt. Varmt matfett används ibland för att det går fortare och är enklare, men då flyter degen ut lite grann och kakorna blir plattare och segare. Läs mer > Om smördeg.
  • Ägg i deg kan vara hela, gulor eller vita och ingår oftast i kavlade kakor. Äggulor skapar en jämn och tät deg, vilket inte alltid är önskvärt. Äggvita ger vätska och en stabil och stadig deg när den koagulerar (stelnar).
  • Jäsmedel: Småkakor bakas utan eller med jäsmedel som därvid är bakpulver, bikarbonat, eller hjorthornssalt (läs mer > Bakpulver o.d.). Jäsmedel behöver utöver värme även lite vatten/vätska för att fungera och ger luftigare kaka, inte så kompakt som "rena" mördegskakor. Jämför till exempel Drömmar som innehåller bakpulver med Schackrutor som bakas utan. Även ingrediensvalet har betydelse.
  • Beredning: Degen blandas, smördeg hastigt och inte så noga (läs mer > Om smördeg). Därefter formas degen till kakor och gräddas i 200ºC (många recept anger 175ºC, förr vanligen 225ºC) under 5-10 minuter. Oftast till blekt gulbrun men genomgräddat. Kan även stekas i torr panna. Se recept > Tinas pannstekta småkakor med russin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer

Bakformar, kakformar ¤

Bakredskap

Bakpulver, kemiska jäsmedel

Om småkakor

Om mördeg

Baka spröda småkakor

Sju sorters kakor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj