Engelsk översättning teacakes, Swedish tekaka = flat white bread for tea

Fransk översättning Suédois tekaka = pain blanc plat pour le thé

Italiensk översättning Svedese tekaka = pane bianco piatto per il tè

Tysk översättning Schwedisch tekaka = flaches Weißbrot für Tee

Spansk översättning mollete, sueco tekaka = pan blanco plano para el té

Tekakor är ett vitt eller ljust mjukt ganska platt bröd, en variant av brödkaka (läs mer Om brödkakor). Tillagas på vetemjöl, mjölk, socker, matfett, jäst och salt. Kan innehålla annat, till exempel havregryn. Det finns andra liknande bröd som hönökaka och hålkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Begreppet "tekaka" uppträder i svensk litteratur 1984, efter förebild från England där det finns Teacakes. Brödet som är lätt sockrat ansågs passa väl ihop med eftermiddagste, därav namnet. Egentligen borde det kallats "tebröd" eftersom det snarare är ett matbröd än en "kaka" som i Sverige brukar avse hårda småkakor. I England är teacake också ett bröd, vanligtvis ett lite sötare jäsdegsbröd som innehåller torkad frukt.

  • Brödtyp: Flatbröd.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Pitabröd, hönökaka, hålkakor.
  • Försäljning: Förekommer ibland färskt eller fryst. Även glutenfritt.
  • Jämförpris: Högt (närmare 100 kr/kg). Glutenfritt ännu högre. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt, hållbart cirka 1 vecka.

SÅ ANVÄNDS TEKAKOR

Tekakor är avsedda att ätas till te, men eftersom Sverige mer är en kaffedrickande nation så används brödet mest som mellanmålsbröd med eller utan kaffe. Populärt också som frukostbröd. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07

Läs mer

Om brödkakor

Recept med Om tekakor

Det finns 6 recept med Om tekakor