Tångkaviar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tångkaviar

(tångkaviar, vegankaviar, algrom, Cavi·art®)

Engelsk översättning vegan caviar

Tångkaviar är formellt ingen kaviar dvs inte fiskrom, utan en romliknande produkt tillverkad av tvättad och rensad havstång, främst brun havstång. Tången löses upp och formas sedan till små kulor, kryddas och färgsätts. Utseende och i viss mån smak, liknar stenbitsrom. Det finns svart och rödorange tångkaviar. Till skillnad från fiskrom är denna kaviar nästan kolesterolfri. Produkten förekommer i välsorterade butiker.

  • Köttkvalité: Små halvhårda korn.
  • Smak: Liknande stenbitsrom.
  • Alternativ vara: Stenbitsrom eller annan fiskrom.
  • Säsong: Året om.
  • Försäljning/import:
  • Jämförpris
  • Förvaring: Oöppnad förpackning håller sig i några månader, öppnad någon vecka i kylskåp. Kaviaren kan frysas, men kan bli lite vattnig efter tining.

Cavi-art är ett annat namn på produkten, men detta är ett varumärke som inte längre förekommer i Sverige.

Hälsa: Tångkaviar brukar färgas med syntetisk färg, vanligen svart med syntetiskt kol (E153), eller röd med paprikaoleoresin (E160e). Dessa färgtillsatser har inga kända hälsorisker. AZO-färger  (E102, E110, E122-124, E129, E151 och E180, se respektive), som till exempel används för färgning av stenbitsrom, är däremot start ifrågasatta. Läs mer > Färgtillsatser.


SÅ ANVÄNDS TÅNGKAVIAR

Produkten används på liknande sätt som fiskrom, till exempel som smörgåspålägg, i sallader, grytor och dylikt. Kornen kan kokas utan att spricka och de färgar inte av sig. Produkten är omtyckt av många vegetarianer.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgtillsatser

Recept med Tångkaviar

Det finns 3 recept med Tångkaviar