Finbröd liksom matbröd formas på olika sätt (läs mer > Matbrödets form). Variationen är dock större för finbröd än för matbröd. Klassisk form för matbröd är rund form, medan kringlan intar en särställning för finbröd (läs mer > Om kringlor, kakkringlor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. 

  • Vetebröd formas på många sätt. Som längder, kransar, bullar och kringlor, vilka i sin tur formas på olika sätt. Längder och kransar klipps eller flätas (läs mer > Om vetelängder, kransar), bullar som snäckor eller knutar (läs mer > Så formas vetebullar) och kringlor (läs mer > Vetekringlor, pretzel). 
  • Mjuka kakor (sockerkakor) formas som runda platta tårtor eller med hål i mitten, som rulltårtor, som bakelser, muffins eller i bitar.  Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkaka.
  • Tårtor och bakelser: Tårtor är vanligtvis runda (läs mer > Om tårtor), bakelser runda eller rektangulära (läs mer > Om bakelser).
  • Småkakor: Kringlor är en uråldrig kakform (läs mer > Om krinklor, kakkringlor). I övrigt kan småkakor ha alla slags former, runda, fyrkantiga, rektangulära, formade som bullar eller till hjärtan, stjärnor, pepparkaksgubbar och på annat sätt. Läs mer > Om småkakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01

Läs mer

Matbrödets form

Om vetelängder, kransar

Så formas vetebullar

Om mjuka kakor, sockerkakor

Om tårtor

Om bakelser

Om småkakor

Finbrödshistoria

Om kringlor

Recept med Finbrödets form

Det finns 10 recept med Finbrödets form