Österrikisk styckning nöt

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤

Österrikisk styckning nöt

(österrikisk styckning nötkött)

Engelsk översättning Austrian beef cuts

Fransk översättning découpe du boeuf autrichienne

Italiensk översättning parti di manzo austriaco

Tysk översättning Österreichisches Rindfleischzerlegung, Österreichisches Rind einzelteile

Spansk översättning cortes de vaca austriaco

Österrikisk styckning, liksom schweizisk styckning, skiljer sig från tysk styckning (se > Tysk styckning nöt). Lokala avvikelser förekommer också. Läs mer, se film > Styckning nöt. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.

Framdelskött:

  • Kopf = huvud. Maul =mule. Backe = kind. Zunge = tunga.
  • Hals, Tristel = hals. Kamm = nacke.
  • Hinteres Ausgelöstes = högrev. Rose = högrevshjärta.
  • Rippe = revben.
  • Hohrycken, Hohes Rostbraten = entrecote.
  • Brust (bröstkorg) = bringa. Brustkern = bringspets. Querrippe/Flachrippe = tunnbringa.
  • Schulter = bog. Dicke Schulter (tjocka bogen) = bogstek. Magerem/-s Meisel = bogrulle. Schulterscherzel = fjäderbladsbog. Liten bogstek?, bogplatta?
  • Vorderhesse, forderer wadshinken = framlägg. Hesse = ben, wade = vad.

Mittdelskött:

  • Lende, Lenderstück = ländstycke (rygg och rostbiff).
  • Englischer = biffstock.
  • Beiried, Rieddeckel = ytterfilé, biff.
  • Lungenbraten, Filet = filé, innerfilé.
  • Hüferschertzel = rostbiff.
  • Bauch (buk), Platte = kållapp, magpartiet. Kleine bavette = flankstek. Grosse Bavette = bavette.
  • Gratfleisch = Bringfästen. Herzzapfen = njurtapp.

Bakdelskött:

  • Schlegel, Knöpfel = kyl (lår och lägg).
  • Hüferschwanzel = rumpstek (svansen på rostbiffen).
  • Weisses Scherzel = rullen.
  • Schale ("skal") = ytterlår.
  • Tafelstück ("bordsbit") = innanlår.
  • Nuss = fransyskan. Runde Nuss = stora fransyskan. Nussdeckel = lilla fransyskan. Flache Nuss = triangeln.
  • Hinterhesse/hinterer Wadschinken = baklägg. Hesse = ben, wade = vad.
  • Schwanz = svans.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10

Läs mer

Tysk styckning nöt

Styckning nöt, nötkött