Vetekross

Foto: Sanjay Acharya

Vetekross

Engelsk översättning crushed wheat, cracked wheat

Fransk översättning blé concassé

Italiensk översättning grano saraceno

Tysk översättning Weizenschrot

Spansk översättning trigo partido

Vetekross är hela vetekärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi. 

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 70 gram. 100 gram = 1,4 dl.
  • Smak: Bröd med vetekross i får grov konsistens, bra tuggmotstånd och fyllig smak.
  • Alternativ vara: Rågkross, korngryn.
  • Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Kross är rikt på fibrer, järn och vitaminer. Protein cirka 10%, fibrer 10%. Det finns Nyckelhålsmärkt vetekross.

Miljö: Det finns kross av biodynamiskt odlad vete.


SÅ ANVÄNDS VETEKROSS

Vetekross kan blandas direkt i bröddeg, men bör först blötläggas i 8-10 timmar. Alternativt kan de skållas, läggas i kokhett vatten (1 dl kross per 1,5 dl vatten) i minst 3 timmar för att bli mjuka. Upp till 20% av mjölet kan bytas ut till vetekross. Lämplig som ingrediens i gröt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Sädeskornets anatomi

Rågkross

Vetekärnor

Korngryn

Recept med Vetekross

Det finns 3 recept med Vetekross