Vit- & grön sparris samt grön minisparris

Fotograf/bild: Waresco Mexico Fields

Sparris

(sparris, trädgårdssparris, knoppsparris, soppsparris)

Latin: Asparagus officinalis

Engelsk översättning asparagus

Fransk översättning asperges

Italiensk översättning asparagi

Tysk översättning Spargel

Spansk översättning espárragos

Sparris är biologiskt en art i familj Sparrisväxter där också lök är hemmahörande (läs mer Matbiologi grönsaker). Det finns ett 100-tal arter varav Trädgårdssparris (A. officinalis) är en härdig, meterhög ört, som odlas som grönsak. Härkomst från Afrika och känd av egyptierna för 5000-6000 år sedan. Det är de späda skotten cirka 20 centimeter långa som används som föda. Det finns två sortvarianter, vit sparris som skördas under jord och grön som växer ovan jord. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vit sparris skördas under jord innan skotten når solljuset. Det hårda skalet hyvlas bort med potatisskallare, varefter de kokas och serveras som delikatess ("primör") på klassiskt vis med hollandaisesås. Smaken är mild, lätt besk. Förekommer även konserverad. Läs mer > Vit sparris.
  • Grön sparris växer ovan jord och är mer lättodlad. Den gröna sparrisen har kraftigare smak än den vita och behöver vanligtvis inte skalas. Förekommer även som minivariant (se > Grön minisparris). Grön sparris kan ätas rå, lättkokt eller stekt, varm eller kall, förslagsvis med en god dressing till. Grön sparris förekommer även konserverad. Läs mer > Grön sparris.
  • Knoppsparris (sparrisknoppar): Sparrisknoppen är av naturliga skäl själva toppen på sparrisen, medan knoppsparris avser den övre bästa biten på sparrisen. Om man håller sparrisen i rotändan och böjer den samtidigt med att fingrarna förs upp mot spetsen går den vanligtvis av på mitten. Den övre bästa biten brukar kallas för knoppsparris, ibland sparrisknoppar.
  • Soppsparris är ett begrepps som används för sekunda sparris eller sparrisen nedre del utan knoppar, vilka passar att användas till soppa.

Matupplevelse (1-5) enligt Kockskolan:

  • Färsk vit, fin sparris: 5. En delikatess, utsökt vårprimör.
  • Färsk grön, fin sparris: 4. Mycket god färsk eller lättkokt. God i omeletter, gratänger med mera.
  • Konserverad stor vit sparris (glasburk): 3. Ganska smaklös. Ett godkänt alternativ under lågsäsong.
  • Konserverad mindre sparris (plåtburk): 2. Ganska sladdrig och smaklös. Kan fungera i en majonnässallad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Vit sparris

Grön sparris

Youtube: Så ansar du sparris

Recept med Sparris

Det finns 80 recept med Sparris