Latin: Nymphaeaceae
lily flower buds, tiger lily buds, golden needles
bourgeons à fleurs de lys
fiori di giglio gemme
Lilieblumenknopsen
flore del lirio brotes
Näckrosor är vattenväxter med stora, rundade eller hjärtlika flytblad som vanligen har stora blommor i vitt, gult eller rött. De växer på bottnen av sjöar och åar och låter bladen flyta på vattenytan. Det förekommer många arter, vissa är ätliga andra är giftiga. I den kinesiska kulturen används knopparna, som symboliserar rikedom, i matlagning och i folkmedicin.
Näckrosknoppar är outslagna, kraftiga blomknoppar av vissa arter som är ätbara. Även vissa blad används.
- Smak: Smaken kan vara pepprig eller sötaktig.
- Alternativ: Andra groddar och skott.
- Försäljning: Säljs färsk eller torkad på de asiatiska marknaderna (främst Kina) som "gyllene nudlar". Förekommer torkad i svenska asiatiska butiker.
- Förvaring: Torkade förvaras torrt och mörkt. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS NÄCKROSKNOPPAR
Näckrosknoppar används främst i det kinesiska köket som grönsak eller ingrediens till exempel i söt-sura soppor och wokade rätter. Om de hårda stjälkarna finns kvar skärs dessa bort. Torkade blötläggs en halvtimme före användning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03
Läs mer
Recept med Näckrosknoppar
Det finns 1 recept med Näckrosknoppar
-
Mu sho, kinesisk marinerad fläskfilé
Tid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan