Mörk lager är underjäst öl som kom före det moderna ljusa lagerölet. I Sverige brukar mörk lager ibland kallas bayerskt öl pga dess uppkomst i Sydtyskland. De svenska är vanligtvis mindre karaktärsfulla än sina tyska förebilder. Mörk lager är vanligt till jul och påsk.

Karaktär: Mörkt lager av idag är vanligen medelfylligt men fylliga förekommer. Ölet är rikt humlat (smakrikt), karaktärsfullt och medelbeskt med ringa sötma. Viss sötma kan förekomma, framför allt i de alkoholstarkare sorterna. Toner av mörk choklad och/eller rostade toner är vanligt. Finns huvudsakligen som starköl, dvs runt 5-6% alkoholstyrka. Färgen är oftast mörkbrun till brunsvart, men kopparfärgade förekommer.

Ölsorter: T.ex. Falcon Bayerskt, Samuel Adams Black Lager, Staropramen Dark, Åbro Julöl. Se Mörka lagers.

Passar till kraftfullare smakrik mat som kryddig korv och rökt mat, gärna ihop med viss sötma. Mörkt öl passar speciellt bra till fetare jul- och påskmat. Alkoholstarka mörka bocköl kan, liksom starka ales, passa till efterrätter.

Historik: Vid 1800-talets början upptäckte bayerska bryggare i Sydtyskland att ölet man lagrade i kalla alpgrottor fick jästen att "gömma sig" på botten av karet. Detta till skillnad från det man tidigare kände till, överjäsning (Ale) där jästen lägger sig som ett skum ovanpå brygden. Underjäst öl kallas lager, pga att det lagrades flera veckor i grottorna. Dagens tillverkning innebär jäsning vid 5-9°C, följt av en mognad nära 0°C.

Mörk lager omfattar följande öltyper:

  • Wiener
  • Münchener Dunkel
  • Mörk tjeckisk lager
  • Malzbier
  • Svartöl - Schwarzbier
  • Rököl - Bramberg Rauchbier
  • Mörkt bocköl, dubbelbock, Eisbock
  • Amerikansk mörk lager

Recept med Om mörk lager

Det finns 6 recept med Om mörk lager