Kalkon (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalkon }

(kalkonfilé, kalkonbröst, kalkonlår, kalkonvinge)

Latin: Meleagris gallopavo

Engelsk översättning turkey, toms, gobblers

Fransk översättning dinde, dindon, dindonneau

Italiensk översättning tacchino

Tysk översättning Truthahn, Puten-

Spansk översättning pavo

Kalkoner (Meleagridae) är en familj i ordning höns-fåglar, med två arter i Nord- och Centralamerika, vanlig kalkon och påfågelkalkon. De blir meterhöga och lever i tempererade, subtropiska & tropiska skogar-buskmarker.

Kalkon
 förekommer vild (södra USA, norra Mexico) och som tamfågel. Tamkalkonhannar kan väga upp till 16 kg (vilda 10 kg). Tamhönor blir s.k. "minikalkoner" och är de som oftast säljs hela i butikerna och väger då 3-5 kg. 

Hanen (fr. dindon) är glänsande blåsvart med mörkbruna och vita inslag, honan är ljusare. Huvudet är blekgrått, medan näbb och hals är röda. Den för kalkon typiska utväxten, snodden, hänger ner över näbben. Hanen burrar upp sig vid parning och fäller upp stjärtfjädrarna likt en påfågel.

Kalkonkött är vitt, magert och lite torrare än t.ex. höna. Smaken är mild. Kalkon är klassik amerikansk mat t.ex. hel till jul och thanksgiving (am. helg). Kalkon säljs mest styckad och används som stekt, grillad, i grytor, strimlad i wokrätter, som smörgåspålägg, i sallader etc. I handeln finns även rökt kalkon, skivad, kalkonkorv, som färs etc.

Stektemperatur

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

X

67°C

72°C

Hel fågel

170°C

X

X

70°C





PRODUKTION KALKON

2017 producerades 6 miljoner ton kalkonkött i världen (exklusive vild kalkon och självhushållning). Under senaste 10-årsperiod ökade produktionen med 4%. Kalkon utgör 5% av all producerad tamfågel (läs mer > Om tamfågel). Största producent är i särklass USA med 2,7 miljoner ton svarande för 46% av världsmarknaden. Utöver i Nordamerika produceras kalkoner i Västeuropa med 3 Mton motsvarande 33% av marknaden. 

 

 Kalkon 2017

Milj ton

Andel

 Nordamerika

2,9

48%

 varav USA 94%

2,7

46%

 och Kanada 6%

0,2

3%

 Mellanamerika

0,0

0%

 varav Mexiko 94%

0,0

0%

 Sydamerika

0,7

12%

 varav Brasilien 84%

0,6

10%

 och Chile 11%

0,0

1%

 Asien

0,1

2%

  varav Israel 57%

0,1

1%

 och Turkiet 35%

0,1

1%

 Europa

2,0

33%

 varav Tyskland 24%

0,5

8%

 och Frankrike 20%

0,4

7%

 Italien 16%

0,3

5%

 Spanien 10%

0,2

3%

 Polen 9%

0,2

3%

 UK 8%

0,2

3%

 Sverige

0,0

0%

 Afrika totalt

0,2

3%

 varav Tunisien 36%

0,1

1%

 och Morocko 35%

0,1

1%

 Oceanien

0,0

0%

 Totalt 2017

5,9

100%

 Totalt 2008

5,7

 Källa: FAOSTAT




Läs mer

Film: Så friteras hel kalkon

Film: Friterad kalkon i bitar

Film: Friterade duvbröst

Film: Asiatisk friterad duva

Film: Friterad fasanbröst

Recept med Kalkon }

Det finns 10 recept med Kalkon }