Vermouth har fått sitt namn från tyskans Wermut, vilket betyder malört. Detta pga att malörtssmaken dominerar. Dock innehåller drycken många andra kryddor/örter, som enbär, kryddnejlika, vanilj, kamomill och rosenblad. Vermouth tillverkas vanligen av ett enkelt torrt (muscat-)vin, som blandas med sprit och kryddas.
Kryddat vin har gamla anor och under antiken var malört den vanligaste ingrediensen. 1786 startade modern vermouthtillverkningen i Turin, Italien, med märken som Cinzano och Martini.
Vit vermouth finns både som torr och söt.
Röd och rosa vermouth är alltid söt.
Italiensk vermouth är kraftigare kryddad än fransk och finns i både torr och söt variant, såväl vit som röd.
Fransk vermouth är vanligen vit, torr och milt kryddad. En del lagras på små ekfat utomhus i solen, för att ge vinet en mer sammansatt karaktär.
Vermouth serveras som aperitif eller drinkingrediens.
Recept med Om Vermouth
Det finns 8 recept med Om Vermouth
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Chivry, vitvinssås med dragon
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Krabburgare
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce chaud-froid blance neige, snövit napperingssås till kall mat
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fondue Savoyarde, ostfondue från Savoyen
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan