Så formas vetebullar

Så formas vetebullar

(vetebrödssnäckor, vetebrödskringlor)

Vetebullar kan formas och fyllas på många sätt. Man talar om snäckor och knutar. Tillagning deg se recept > Vetebullar, kanelbullar - grundrecept. Det är viktigt att knåda ("riva" på bagarspråk) degen väl till en elastisk deg så att den inte går av vid formning (läs mer > Så knådas, rivs jäsdeg). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se filmer via länkar nedan.

VETEBULLAR MED DUBBELVIKT DEG (2-SLAGSDEG)

Degen kavlas ut cirka halvcentimetern tjock till en stor rektangel, något längre än bred. Fyllning bres på i ett jämnt lager ända ut till kanten.

  1. Enkla snäckor: Enklast är att rulla ihop fylld deg tajt så att inte fyllningen läcker ut och sedan skära skivor 1-1½ cm tjocka. Vik in slutänden under bullen för att den inte skall öppna sig när den gräddas. Bäst är att grädda den i pappers­form. Se film "Camilla" via länk nedan.

    Alternativ: Fylld deg viks dubbel kant i kant från långsidan och skärs i remsor 1-1½ cm breda. Tänj ut en remsa något och vira den tajt i cirkel till en bulle. Änden viks in under bullen så att den håller formen. Gräddas bäst i pappersform. Se recept > Kanelbullar med mandelmassa.
  2. Vegabulle (Finsk bulle, korvapuustit) är en variant av enkel snäcka. Rullad deg med fyllning skärs snett med en bas på 5 cm och en topp på en ½ cm. Bullen ställs på högkant och trycks till med baksidan av en bordskniv eller tummen så att skivorna trycks ut lite grand. "Vega" för att de anses likna en vegamössa. Garneras och gräddas stående. Se film "Camilla" via länk nedan.
  3. Enkelknut: Deg med fyllning viks dubbel från långsidan kant i kant och skärs tvärs i breda remsor (1-1½ cm). Ta tag i en remsa och tälj ut den något. Lindas degen några varv runt tummen, pek- och långfingret på den ena handen, varefter strängen läggs över bullen och stoppas in under. Se film nedan > Enkla knutar.
  4. Dubbelknut: Samma som enkelknut fast med två smalare remsor (0,5-1 mm). Till falska wienerbröd använd dubbelknut av vetebrödsdeg utan fyllning som rullas i till smala strängar. Se recept > Vaniljbullar.
  5. Gotlandsknut är en vetebulle utan fyllning. Degen rullas till en korv, 1½ cm tjock och 40-50 cm lång. Ta tag i båda ändar och lägg en ring på bordet på mitten av halva degsträngen. Stoppa in den undre korta änden i mitten av cirkeln. Lägg den andra långa strängen över ringen i en mindre ring ovanpå och avsluta med att vika ner änden under bullen. Se film nedan > Gotlandsknuten.
  6. Vetekringlor är rullad deg som formas till ringar eller 8:or (t.ex. lussebullar). Se recept > Smålandskringlor.
  7. Hjärta: Degen kavlas ut tunt (½ cm), fylls och rullas ihop från båda långsidorna tajt in till mitten. Rullen skärs i skivor 1½ cm. Den raka sidan dras försiktigt ut till en hjärtspets. Se film "Camilla" via länk nedan.
  8. Blomman: Degen formas till golfbollsstora bullar. Kavla ut en boll tunt (~2 mm) till en oval (utdragen cirkel). Bred på fyllning. Skär fem skåror med degsporre eller vass kniv med 1 centimeters mellanrum inne i ovalen. Lämna ett par centimeter till kanten oskuret. Rulla degen diagonalt (snett) från ena sidans hörn så att en spiral bildas. Spiralen vrids till en cirkel och slutänden stoppas in under bullen. Se film "Camilla" via länk nedan.


VETEBULLAR MED 3-VIKT DEG (3-SLAGSDEG)

Degen kavlas ut lite tunnare (3-4 mm) än dubbeldeg och till en större triangel, dubbelt så lång än bred (2x1). Fyllning bres på i ett jämnt lager ända ut till kanten. 1/3-del av degen viks över och sedan den andra tredjedelen ovanpå så att det bildar tre lager deg. Degen kavlas lätt för att trycka ut bubblor och för att bli tunnare så att bullarna inte blir för stora. Sedan skärs degen med degsporre eller vass kniv från långsidan i 1-1½ cm breda remsor.

  1. Enkel 3-slagsknut är detsamma som Enkel knut fast med 3-slagsdeg.
  2. Dubbel 3-slagsknut = nystan: Två remsor lindas på samma sätt som Enkel knut, men blir då större och benämns därför nystan. Se film "Camilla" via länk nedan.
  3. Enkelsnurra: Gör en ögla på bordet. Stoppa in den undre änden i hålet och hålls fast med tummen. Den andra änden viks över och trycks ihop med den andra änden för att fästa samman. Se film via länk nedan > Enkelsnurra.
  4. Dubbelsnurran är en variant av nystan. Två remsor vrids runt varandra till en spiral (stora bilden ovan) varefter man formar en ring. Änden av spiralen läggs under bullen så att bullen håller sin form när den gräddas. Se film "Camilla" via länk nedan.
  5. Flätad bulle (även med 2-slagsdeg): Tre smala remsor (½ cm breda) flätas samman tätt (läs mer > Så flätas vetedeg). Sedan läggs flätan i en ring med änden lagd under bullen. Se film "Camilla" via länk nedan.
  6. Mandelsnoddar: 3-slags vetebrödsdeg med mandelmassafyllning skärs i 1½ cm remsor. Skär en skåra i mitten längsmed. Sno (vrid) ändarna mot varandra till en spiral. Gör en enkel knut så att fyllningen kommer utåt. Se degrecept > Om vetebullar.
  7. Kadettrosetter: Samma deg och fyllning som mandelsnoddar. 2-slagsdeg skärs i 1 cm remsor. Vrid ändarna mot varandra. Grädda.
  8. Franska liljor:  Samma deg och fyllning som mandelsnoddar. 3-slagsdeg skär i 1½-2 cm remsor. Skär en skåra i mitten längsmed. Trä in den ena änden i skåran och vrid runt den ett halvt varv. Gräddas med vridna stumpen uppåt.

När bullarna formats skall de jäsas i 20-30 minuter, garneras och gräddas i het ugn (~225°C).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

Så knådas, rivs jäsdeg ¤

Om vetebullar

Film: Enkla knutar

Film: Camilla Hamid formar bullar

Film: Gotlandsknuten

Film: Enkelsnurra

Film: Moa Brink formar kanelsnäcka

Film: Moa Brink gör 2 olika knutar

Recept med Så formas vetebullar

Det finns 20 recept med Så formas vetebullar