Latin: Aquafaba

Engelsk översättning aquafaba

Fransk översättning aquafaba

Italiensk översättning aquafaba

Tysk översättning Aquafaba

Spansk översättning aquafaba

Aquafaba (lat. "bönvatten") är ett vegetarisk alternativ till äggvita. Lämplig för äggallergiker. Det är spad från konserverade bönor som kan vispas till hårt skum eller på annat sätt där äggvita används. Spadet kan sparas i förslutet kärl för framtida behov. Mest använt av vegetarianer.

Historia
: 2014 upptäckte den franske musikern Joël Roessel att spadet från konserverade bönor kunde användas på samma sätt som äggvita. Han spred nyheten via sin blogg inklusive recept som Oeufs à la neige (se dito recept), chokladmousse, och maränger (av kikärtsspad och socker och majsstärkelse). Nyheten spred sig sedan via bloggar och YouTube. Även andra upptäckte ungefär samtidigt att bönspad från konserver kunde fungera som ersättning för äggvita, till exempel den amerikanske veganen Goose Walth.


SÅ TILLREDS, ANVÄNDS AQUAFABA


Aquafaba kan användas till maränger, makroner/macarons, marshmallow, majonnäs och annat där äggvita används.

Ingrediens: Två till tre matskedar spad från konserverade bönor motsvarar äggvitan från ett normalstort ägg (3 msk). Bästa resultat får man av konserverade kikärter eller från vita bönor, men även annat burkspad. Spad från kokta bönor kan också användas, men behöver kokas ner till lätt simmig konsistens, vilket för övrigt även gäller väl tunn konservspad.

Tillredning: När vätskan vispas hårt omvandlas den efter en stund till ett vitt skum, inte helt olikt vispad äggvita.

  • Maräng: Tillreds och smaksätts på samma sätt som vanlig maräng men med aquafaba i stället för äggvita. Gräddas i ugn 100ºC i 1½ timme och sedan i avstängd ugn på eftervärme 2 timmar.
  • Topping/tillbehör: Vispad aquafaba kan fungera som ett hälsosammare alternativ till grädde. 
  • Chokladmousse: Vispa till skum och välv ner i smält choklad, eller häll ner smält choklad i kikärtsspadet och vispa till lagom konsistens.
  • Bakverk: Aquafaba kan ersätta äggvita i bakverk som våfflor, muffins med mera. Tänk på att vispad aquafaba som skall välvas ner i annan smet skall ske försiktigt på samma sätt som äggvita för att inte förstöra luftbubblorna.
  • Majonnäs: Aquafaba kan ersätta äggula i majonnäs. Mixa ihop kikärtsspad (3 msk) med lite vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och svartpeppar. Tillsätt neutral rapsolja (2 dl) i en tunn stråle under fortsatt mixning, till en slät och fluffig majonnäs.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09