Herrgård ® }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Herrgård ® }

(Svensk hårdost, herrgårdsost)

För 221 år sedan kom en schweizisk ostmästare till slottet Marsvinsholm utanför Ystad för att göra Emmentaler. Kopian blev inte så bra. Dock gav den grunden för herrgårdsosten. Och på godset Bjärka-Säby i Östergötland inleddes1882 utvecklingen av vår moderna Herrgård®.

Ursprung: Utvecklad 1786 på Marsvinsholm i  Skåne av schweizisk ost­mästare på uppdrag av greve Ruuth, som utbrast: Det här är för böfvelen en riktig herrgårdsost.

Osttyp: Rundpipig cylindrisk hårdost, 12-14 kg, komjölk.

Ytskikt: Vax, men kan också förekomma utan vax.

Snittyta: Ljusgul-gul, runda regelbundna 5-15 mm pipor.

Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, fast, skivbar.

Smak: Mild, fyllig, aromatisk (svagt nötliknande).

Lagring: Minst tre månader.

Fetthalt: 17%, 28%

Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.

Kommentar: I Bjärka-Säby fick osten sin nuvarande profil 1882. Mejeriskolans elever spred sedan kunskapen.