Gorgonzola }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gorgonzola }

(Italiensk grönmögelost)

Gorgonzola började tillverkas omkring år 1000. Enligt sägnen anlände en gång en herde med sin hjord till den lilla byn Gorgonzola, inte ligger långt från Milano. Han lämnade en del av aftonmjölken tillsatt med löpe i ett kärl. Nästa gång han kom fann han i kärlet en blåådrig välsmakande ost. Tillverkningen ökade efterhand och osten blev populär även utanför Italien. Redan på 1870-talet exporterades betydande kvantiteter till England.

Ursprung: Gorgonzola (nordost om Milano), Italien.
Anor från medeltiden.

Osttyp: Grönmögelost av komjölk.

Ytskikt: Brun till rödaktig och något fuktig.

Snittyta: Mer blågrön marmorering än Roquefort.

Konsistens: Krämig. Krämigare än Roquefort.

Smak: Kraftfull, dock mildare än t.ex. Roquefort.

Lagring: 2-4 veckor, eller upp till 6 månader.

Fetthalt: 28%.

Förvaring: Torkar lätt ut. Förslut med folie.
Osten anses bäst efter 5-6 veckor efter produktion.
Hållbar upp till 3 månader efter tillverkning.
Mognad varierar ganska mycket beroende på förvaring.

Kommentar: Osten tillverkas även i andra länder.

Historia: Gorgonzolan började tillverkas omkring år 1000. Enligt sägnen anlände en gång en herde med sin hjord till den lilla byn Gorgonzola, som inte ligger långt från Milano. Han lämnade en del av aftonmjölken tillsatt med löpe i ett kärl. Nästa gång han kom fann han i kärlet en blåådrig välsmakande ost. Man kallade osten Stracchino från Gorgonzola. Stracchino kommer från stracco som är ett slangord för trött. Djuren var nämligen uttröttade efter en lång vandring. Tillverkningen ökade efterhand och osten blev populär även utanför Italien och på 1870-talet exporterades betydande kvantiteter till England.

Recept med Gorgonzola }

Det finns 13 recept med Gorgonzola }