Jordnötter ¤

Fotograf/bild: Film: California Gardening, peanuts

Jordnötter ¤

(jordnötter, chilinötter)

Latin: Arachis, Arachis hypogaea

Engelsk översättning groundnuts, groundnut, peanut, goober, monkey nut

Fransk översättning arachis, arachide, cacahuète, cacahouètea, pois de terre, pistache de terre, pinotte

Italiensk översättning arachidi, arachide, noccioline

Tysk översättning Erdnuss, Spanische Nüssli, Aschantinuss, Aschanti

Spansk översättning cacahuete, caguate, cacahuete, maní

Jordnötter är biologiskt ett släkte inom familj Ärtväxter (läs mer > Om ärtväxter). Alltså, mer närbesläktad med ärter och bönor än med andra nötter och frön. Släktet består av ett 70-tal arter hemmahörande i Sydamerika. Det är ett- eller fleråriga krypande eller upprätta örter. Av gastronomiskt värde är den odlade arten benämnd jordnöt.

Jordnöt: Den odlade arten Jordnöt är en hybrid (korsning) av två vilda arter i Sydamerika. Det är en halvmeterhög ört med starkt förgrenad stjälk. Efter blomning böjer sig skaften ner och frukten (baljan) växer till under jord (smart självsådd!). Baljkapsel innehåller vanligtvis två cylindriska frön ("nötter"), ibland flera. Se film, klicka på "California" under bilden ovan.

  • Karaktär nötkärna: Centimeterstora ovala.
  • Vikt/omvandling: 1 dl = 65 gram. 100g = 1,55 dl.
  • Fetthalt cirka 50%.
  • Smak: Smörig lätt sötaktig nötsmak.
  • Alternativ vara: Cashewnötter.
  • Försäljning: Jordnötter säljs året om rostade eller torrostade, naturella eller saltade. Även ekologiska. Ibland torkade i sin balja (skal).
  • Jämförpris 2018Mycket lågt - lågt 30-200 kr/kg. Saltade mycket lågt nötpris, 30-100 kr/kg. Naturella och torrostade runt 100 kr/kg. Ekologiska 100-200 kr/kg. Smaksatta 50-150 kr/kg. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Chilinötter är jordnötter som täckts med en kryddig deg innan de rostas.

Hälsa/näring: Jordnötter är energirika, cirka 600 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (~7%), medan andelen enkelomättat (~25%) och fleromättat fett (~15%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolesterolfritt. Mängden protein är förhållandevis mycket hög (27%). Många nötallergiker tål jordnötter, medan jordnöts­allergiker kan tåla andra sorters nötter. Läs mer > Nötallergi.

Produktion: Världsproduktionen av jordnötter med skal var år 2020 54 miljoner ton, varav Asien svarar för 59% (Kina 34%, Indien 19%), Afrika 32% och Nordamerika (USA) 5%. Hälften av jordnötsproduktionen i USA lär konsumeras som jordnötssmör. Läs mer > Produktion jordnötter.


SÅ ANVÄNDS JORDNÖTTER

Nötkärnorna används som snacks, som ingrediens i konfektyrer och bakverk, som smaksättare i sallader, wokade rätter och grytor. En klassisk asiatisk jordnötssås är Sataysås (se dito recept). Av jordnötter görs också följande.

  • Jordnötsolja pressas ur jordnötter. Det är en av de mest förekommande matoljorna. Läs mer > Jordnötsolja.
  • Jordnötssmör är torkade rostade jordnötter som malts eller mixats. Läs mer > Jordnötssmör.
  • Jordnötsbågar och -ringar är jordnötter som malts och sedan formats och rostats. Läs mer > Snacksbågar.
  • Jordnötsdryck ("jordnötsmjölk"): är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetarisk dryck.
  • Jordnötsmjöl är en restprodukt vid tillverkning av oljan. Det finmals och är glutenfritt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07

Läs mer

Nötallergi

Vegetabilisk dryck

Jordnötssmör

Snacksbågar }

Jordnötsolja

Om nötter, mandlar, frön

Om ärtväxter

Recept med Jordnötter ¤

Det finns 16 recept med Jordnötter ¤