Juvelmurena

Fotograf/bild: Film: Pescasub online, murena

Ålartade fiskar ¤

(Ordning ålartade fiskar, familjer > 1. ålfiskar 2. havsålfiskar 3. knivtandsålar 4, med flera)

Latin: Anguilliformes. 1. Anguillidae 2. Congridae 3. Muraenesocidae 4. Muraenidae 5. Nettastomatidae 6. Nemichtyidae

Engelsk översättning Order eels, families > 1. eels 2. congers 3. pike congers 4. and other

Fransk översättning Ordre anguilles, familles > 1. anguilles 2. anguilles de mer 3. murénésoce-dagues 4. et plus

Italiensk översättning Ordine anguille, anguilliformi, famiglie > 1. anguilli 2. grongi, 3. gronghi di luccio 4. e altro ancora

Tysk översättning Ordnung Aale, Aalartigen Fische, Familien > 1. Aale 2. Seeaale 3. Hechtconger-Ahle 4. und mehr

Spansk översättning Orden anguillas, familias > 1. anguillas 2. côngrios 3. morenocios dentóns 4. y más

Ordning ålartade fiskar (Anguilliformes) omfattar 20 familjer, 164 släkten och cirka 1000 arter. Det är fiskar med ormlik kroppsform med små nästan osynliga fjäll. Längden varierar från 5 centimeter till 4 meter och vikten från 30 gram till över 100 kilo. De är bottenlevande rovfiskar som lever av all slags animalisk föda. De förekommer i alla hav utom i Antarktis. Några föds i havet men växer upp i sötvatten (sjöar och vattendrag) för att sedan återvända till sina födelseplatser för att leka (para sig). De tre väsentliga familjerna ur kulinarisk synpunkt är Ålfiskar, Havsålar och Knivtandsålar.

  • Ålfiskar (Anguillidae) är en familj "färskvattenålar" med ett släkte (Anguilla) som omfattar 19 arter och 6 underarter. 7 lever i Europa. De blir mellan en halv till två meter långa. Ålfiskar är "katadroma" vilket innebär att de leker (parar sig) i havet, men växer upp i sötvatten (läs mer > Fiskmigration). Fyra arter är kommersiellt viktiga. Läs mer > Ålar.
  • Havsålar (Congridae) är en familj med 180 arter fördelat på 32 släkten. De lever på bottnen av kontinentalsocklarna i alla hav. Släkte Havsålar (Conger) är de största bland havsålarna omfattande 14 arter. De kan bli 3 meter långa och väga uppemot 100 kg. Större havsålsarter används som mat- och sportfiskar. Läs mer > Havsålar.
  • Knivtandsålar (Muraenesocidae) är en familj med 5 släkten omfattande 13 arter som lever nära bottnen på kontinentalsockeln i varma hav. De är långsträckta, ormliknande rovfiskar som blir upp till 2,5 meter långa. De har mycket stor mun med många, stora knivbladsliknande tänder. Lokalt kan de ha stor ekonomisk betydelse. Läs mer > Knivtandsålar.
Andra ålartade fiskfamiljer är främst:
  • Muränålar (Muraenidae) är en familj inom ålartade fiskar med cirka 110 arter i varma och varmtempererade hav. De lever i håligheter på klippbottnar och korallrev. De största arterna blir uppemot 3 meter långa. De är kraftigt byggda, ålliknande fiskar med stor mun och kraftiga huggtänder. Sju arter finns i Europa, bland annat muräna.
  • Anknäbbsålar (Nettastomatidae) är en familj med cirka 40 arter i 7 släkten. De är rovfiskar som gömmer sig i grottor och andra håligheter på djupa bottnar i Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. De är ålliknande fiskar som blir upp till en meter långa. I Medelhavet och angränsande delar av Atlanten förekommer fyra arter.
  • Skärfläcksålar (Nemichtyidae) består av cirka 40 arter i 7 släkten som förekommer som lever på havsbottnar i Atlanten, Indiska Oceanen och Stilla Havet. De är ålliknande fiskar som kan bli över metern långa.  
Pirålar (Myxinidae) är små ålliknande slemmiga fiskar som inte tillhör ordning Ålartade fiskar. De är så kallade käklösa fiskar mer släkt med Nejonögon än med ålartade och andra strålfeniga fiskar (läs mer > Fiskar matbiologi). Pirålar har ringa ekonomiskt och gastronomiskt värde, men uppskattas lokalt till exempel i Japan och Korea. Läs mer > Pirålar. 

Begreppet "ål"
 används också om andra ålformade fiskar som inte tillhör ordning Ålartade fiskar. Till exempel släkte Elektriska ålar (Electroforus), familj Taggfeniga ålar (Mastacembelidae), familj Träskålar (Synbrancidae) och familj Djuphavsålar (Notacanthidae). Dessa redovisas inte på Kunskapskokboken.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09
Läs mer

Ålar ¤

Egentliga ålar

Havsålar

Knivtandsålar

Pirålar

Fiskar matbiologi

Fiskmigration ¤