Matlagningsvete

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Matlagningsvete

(Idealmjöl ®)

Engelsk översättning wheat starch

Fransk översättning fécule de blé

Italiensk översättning amido di frumento

Tysk översättning Weisestärke

Spansk översättning fécula de trigo

Matlagningsvete är specialbehandlat vanligt vetemjöl, extra lämpligt för att reda såser m.m. Mjölpartiklarna är större och jämnare än i vanligt mjöl och löser sig därför snabbare i vätska och kan lättare fördelas jämnt. Mjölet kan hällas direkt i kalla eller varma vätskor eftersom det inte bildar klumpar. Idealmjöl = Kungsörnens varumärke.

Hälsa/näring: Matlagningsvete har nästan samma näringsinnehåll som vanigt vete. Protein 10%, fett 2% och kolhydrater 74% varav 3% kostfibrer.

Omvandling: 1 msk/15 ml = 9 gram. 10 gram = 17 ml.


SÅ ANVÄNDS MATLAGNINGSVETE

Matlagningsvete används till redning av såser, till panering, pajer t.ex. smulpaj, pannkakor mm. Samma mängd som för vanligt mjöl. Redningsmängd se > Om stärkelsemjöl, redningsmängd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Recept med Matlagningsvete

Det finns 2 recept med Matlagningsvete