Röda linser

Fotograf/bild: Indiamart, red masoor

Röda linser

(röda linser, rödorangea linser)

Engelsk översättning red lentils, pink lentils, masoor dal (India)

Fransk översättning lentilles rouges

Italiensk översättning lenticchie rosse

Tysk översättning rote Linsen

Spansk översättning lentejas rojas

Röda och rödorangea linser är biologiskt varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det är små skalade och ofta splittade linser som lätt mosar sig vid tillagning. Med skal är det ofta en brun lins till exempel sortvarianten Masoor som är rödorange inuti och som skalad kallas Petit Crimson. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt i butik: 1 dl torra linser = 90 gram = 190 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta linser = 65 gram.
  • Smak: Lätt jordig med morotskaraktär.
  • Alternativ vara: Gula linser eller andra linser.
  • Försäljning/säsong: Torkade säljs året om.
  • Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta.


SÅ ANVÄNDS RÖDA LINSER

Röda linser kokar lätt sönder och passar därför bäst i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer och puréer.

Blötläggning: Skölj linserna. Linserna behöver inte blötläggas.

Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme. Koktid hela linser cirka10 minuter. Se förpackning. Splittade/delade linser 5 minuter. Burk: Uppvärmning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Gula linser

Om linser

Recept med Röda linser

Det finns 20 recept med Röda linser