Rapsfält

Fotograf/bild: Skånemejerier ¤

Vegetabiliska gräddprodukter

(kokosgrädde, mandelgrädde, sojagrädde, Milda Visp, Alpro soya, Milda Kaffe, Milda Mat, Milda minimat)

Vegetabilisk "grädde" är i formell mening inte grädde som definitionsmässigt är en animalisk produkt, utan en vegitabilisk produkt som  kan användas på motsvarande sätt som grädde. Det finns många vegetabiliska produkter som kallas grädde och som används på liknande sätt som grädde. Till exempel kokos-, mandel- och sojagrädde. Motsvarande produkt finns som "mjölk" och enda skillnaden är andelen vatten i produkten. Jämför vegetabilisk dryck. I Sverige förekommer främst olika margarinprodukter som alternativ till visp-, kaffe- och matlagningsgrädde.

Vispprodukter: Förekommer som naturell till exempel Milda visp och Alpro soja, eller smaksatt bland annat med vanilj. Även laktosfri. Fetthalt 12-20%. Vispas och serveras till desserter, som fyllning i tårtor och dylikt.

Kaffeprodukter: Till exempel Milda Kaffe. Fetthalt 10%.

Matlagningsproduker: Bland andra Milda Mat och Milda Minimat. Användas i såser, grytor, soppor och gratänger. Förekommer med olika fetthalter 4-15%.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Recept med Vegetabiliska gräddprodukter

Det finns 9 recept med Vegetabiliska gräddprodukter