Produktion, konsumtion kassava

Fotograf/bild: Kunskappskokboken, källa: FAOSTAT

Produktion, konsumtion kassava

(kassavablad)

Produktionen av kassavarot var nästan 300 miljoner ton i världen år 2017 (exklusive självhushållning). Kassava är näst potatis den mest producerade rotfrukten i världen och på 9:e plats bland alla producerade vegetabilier (läs mer > Om rotsaker, rotfrukter). Närmare 2/3-delar produceras i Afrika, 29% i Asien och 10% i Mellan- och Sydamerika. Läs mer > Kassava.

Kassavablad: Även bladen används som grönsak av vilka man vanligen kokar en soppa. Produktionen var 2,4 miljoner ton i världen 2017. Endast Colombia och Kongo redovisar produktion av blad, men bladen konsumeras även i andra länder där kassava finns.

Utvecklingen 1961-2017 (se bild ovan): Produktionen av kassava i världen har fyrdubblats sedan 1961 (+310%), betydligt snabbare än befolkningsökningen (+144%). Produktionen har ökat från 23 kilo till 39 kilo per person och år. Största ökning har skett i Afrika (+465%) där också den mesta kassavan produceras (61%).


VÄRLDENS PRODUCENTER KASSAVA

Nigeria är största producentland med 20% av världsmarknaden, följt av Kongo och Thailand med vardera 11%. Stora producentländer är också Indonesien, Brasilien och Ghana.

 

 Kassavarot år 2017

Milj ton

Andel

2017/1961

 Kassavablad år 2017

Milj ton

Andel

 Nordamerika

0

0%

0%

 Sydamerika

2,3

97%

 Mellanamerika

2

1%

 Colombia 100%

2,3

97%

 varav Kuba 38%

0,7

0,2%

 Afrika totalt

0,1

  3%

 och Haiti 27%

0,5

0,2%

 varav Kongo 100%

0,1

  3%

 Nicaragua 11%

0,2

0,1%

 Övriga värden

0,0

  0%

 Dominikanska R. 10%

0,2

0,1%

 Totalt 2017

2,4

100%

 Sydamerika

26

9%

25%

 Totalt 2008

2,3

0,2%

 varav Brasilien 72%

19

6%

 Källa: FAOSTAT

 och Paraguay 12%

3

1%

 Colombia 8%

2

1%

 Peru 5%

1

0%

 Asien

86

29%

376%

 varav Thailand 36%

31

11%

 och Indonesien 22%

19

7%

 Kambodja 12%

11

4%

 Viet Nam 12%

10

4%

 Kina 6%

5

2%

 Indien 5%

4

1%

 Laos 3%

2

1%

 Europa

0

0%

0%

 Afrika totalt

178

61%

465%

 varav Nigeria 33%

59

20%

 och Kongo Dem. 18%

32

11%

 Ghana 10%

18

6%

 Angola 7%

12

4%

 Kamerun 3%

6

2%

 Elfenbenskusten 3%

5

2%

 Tanzania 3%

5

2%

 Malawi 3%

5

2%

 Sierra Lione 3%

5

2%

 Benin 2%

4

1%

 Oceanien

0,2

0%

62%

 Totalt 2017

292

100%

310%

 Totalt 2008

230

  27%

 Totalt 1661

  71

310%

 Källa: FAOSTAT


Import-export
: Någon internationell handel av färsk kassavarot förekommer inte på grund av att knölarna försämras snabbt. Kassavan konsumeras med andra ord där den producerats.


KONSUMTION AV KASSAVAROT


Beräkning: Eftersom export och import av kassavarot är minimal mellan länder, blir landets förbrukning detsamma som produktion. Kassavan har hårt skal/bark som inte äts, cirka 20% av vikten, vilket dras av från produktion för att få konsumtion.

  • Konsumtion i världen av kassava = 31 kilo per person år 2017 (1961 18 kilo).
  • Konsumtion i världen exklusive Nordamerika och Europa = 36 kilo år 2017.
  • Konsumtion i Afrika av kassava = 114 kilo per person år 2017.
  • Konsumtion i Sydamerika av kassava 50 kilo per person år 2017.
Konsumtionen av potatis (utan skal) i världen är cirka 50 kilo per person 2017. 1961 utgjorde kassava 1/4-del av mängd potatis, 2017 3/4-delar  (läs mer > Produktion, konsumtion potatis).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Kassava

Produktion, konsumtion potatis

Produktion, konsumtion sötpotatis

Om rotsaker, rotfrukter