Produktion tomater

Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT

Produktion tomater

(Världsproduktionen av tomater)

Latin: World production of tomatoes

Fransk översättning Production mondiale de tomates

Italiensk översättning Produzione mondiale di pomodori

Tysk översättning Weltproduktion von Tomaten

Spansk översättning Producción mundial de tomates

Produktionen av tomater i världen blev totalt 187 miljoner ton år 2020, en ökning med 575% sedan 1961 (befolkning +150%). Kina är största producent med en dramatisk ökning av produktionen från 1990 och en ökning av landets marknadsandel från 10% år 1990 till 35% år 2020. Därnäst Indien (11%) följt av USA och Turkiet med vardera 7%.

Produktionen av tomater speglar på sätt och vis utvecklingen i världen i stort. Produktionen har ökat för vart år mer än befolkningsökningen och därmed har konsumtionen per person ökat i världen. För tomater från 9 kg/person 1961 till 18 kilo år 2000 och till 24 kilo år 2020. Även om tomater ökat mer än de flesta varor så har livsmedel per individ också ökat. Kinas utveckling i speglas också i landets produktion av tomater. Under MAO-tiden var produktion begränsad, den till och med minskade under 1960-talet. Runt år 1990 övergick Kina från ideologiskt styrt samhälle till ett produktions­samhälle. Produktionen av tomater och andra livsmedel liksom den industriella produktion kom igång på allvar vilket lett till den storproducent man idag är.
 

Källa: FOASTAT 2020, analys Krister Hanner Kunskapskokboken

Produktionssiffrorna är officiell statistik. Därvid ingår inte viss lokal handel och självhushållning.

Läs mer > Produktion av grönsaksfrukter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08
Läs mer

Tomater

Produktion grönsaksfrukter