Pumpor

Fotograf/bild: Film: Sun Gro Horticulture, winter squash

Pumpor

(pumpa, pumpor, syltpumpa 1. sommarpumpa = omogen ung pumpa t.ex. squash 2. vinterpumpa = vuxen mogen pumpa)

Latin: Cucurbita, Cucurbita pepo

Engelsk översättning pumpkins 1. summer pumpkin = immature young e.g. squash 2. winter squash = adult mature

Fransk översättning courge, courges, citrouilles 1. citrouille été = jeunes immatures, courgette 2. citrouille hiver = adulte mature

Italiensk översättning zucca, zucche, 1. zucca estiva = giovane immaturo, zucchini 2. zucca invernale = adulto maturo

Tysk översättning Kurbis, Kürbisse 1. Sommerkürbis = unreifer junger z.B. Gartenkurbis 2. Winterkürbis = ausgewachsener reifer

Spansk översättning calabazas 1. calabaza de verano = joven inmaduro, calabacín 2. calabaza de invierno = adulto maduro

Pumpor (Cucurbita = "kalebass") är biologiskt ett släkte tillhörande familj Gurkväxter (läs mer > om gurkväxter). De har ett markkrypande växtsätt, är oftast runda och kan bli mycket stora (läs mer > Jättepumpa). Pumpor har sitt vilda ursprung från norra Anderna varifrån den sprits till andra delar av Syd- och Mellanamerika. På 1400-talet odlade Inkafolket "zapallo" i de tempererade områdena av sitt rike. På 1700-talet fördes den till nordöstra USA och blev särskilt populär i New England. Numera spridd över världen och utöver Syd- och Nordamerika särskilt odlad i Östeuropa, Indien och Filippinierna.

Sommar- och vinterpumpa: En pumpa som skördas tidigt när den är omogen med mjukt skal och mjuka kärnor kallas sommarpumpa till exempel squash (läs mer > Squash). Får den växa till sig och mogna är det en "vinterpumpa" med hårt skal och hårda kärnor.

Släktet pumpor (eng. Squash genus) omfattar ett 25-tal arter som vardera omfattar ett stort antal sortvarianter. Tidigare tillhörde även kalebasser släktet men är numera ett eget släkte i en egen familj (Lagnaria). Det är ett ganska rörigt släkte där släktskapen inte helt är klarlagt och sortnamn kan vara förvirrande bland annat för att "kalebass" förekommer i olika pumpasorters namn. Här redovisar vi de mest odlade arterna (se film, klicka på "Sun Gro" under bilden). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

De tre mest odlade pumpaarterna:

  • Vanlig pumpa (Cucurbita pepo) eller bara kallad "pumpa" och "vanlig för att den omfattar sommarpumpan som vi känner till som squash (läs mer > Squash). Det finns dock många andra sortvarianter av arten. Läs mer > Vanlig pumpa.
  • Jättepumpa (Cucurbita maxima) är en särskilt storväxande art som kan väga över 1 ton. Läs mer > Jättepumpor. 
  • Myskpumpa (Cucurbita moschata)  Läs mer > Myskpumpa respektive > Squash.

Varje art innehåller i sin tur många sortvarianter med en enorm formvariation. Man kan skilja de tre arterna åt genom att titta på fruktskaftet, Vanlig pumpa har kantigt fruktskaft, jättepumpornas skaft är runt och myskpumpors skaft är fyrkantigt.

Halloween: I USA är det tradition att skära ut ansikten i pumpor till halloween. Det är en sed hämtad från Irland. Läs mer > Jack-o-latern.


BUTIKSPUMPOR

  • Vikt: Storleken varierar mycket från ett kilo till flera kilon per styck. Säljs ofta i bitar.
  • Smak: Odlad pumpa har mild, lätt sötaktig smak. Vild och squash har besk smak.
  • Alternativ vara: Melon kan ibland fungera, eller en kombination av melon och squash.
  • Försäljning/säsong: Utöver squash (se dito) säljs färsk pumpa främst under hösten inför halloween. Kan förekomma konserverad i puréform. Kärnor kan köpas torkade i de flesta butiker.
  • Förvaras svalt i +7 till +10°C.
Odla: Pumpa odlas flitigt i runt om i världen. I Europa odlas främst C. pepo och C. maxima. Andra arter trivs bättre i varmare klimat. Pumporna som är markkrypande kan slingra sig iväg flera meter och rotar sig på vägen eller växa i buskform. Det är inte alltid lätt att hålla växten i styr så att den inte kväver andra växter i odlingen, men ett sätt är att leda den ”uppåt väggarna”. Många pumpor har man genom förädling lyckats få mer buskiga och de är dessutom mer produktiva än sina rankande förfäder.

Produktion: Totalt producerades 28 miljoner ton pumpor och squash år 2020 i världen. Främst i tempererade klimatzoner och mest i Asien med Kina och Indien som största produktionsländerna med 27% respektive 18% andel av världsmarknaden. Därnäst odlas pumpa och squash i stor omfattning i Östeuropa (17%), Turkiet (7%),  USA (4%), Mexiko (3%) och Spanien (3%). Läs mer > Produktion Grönsaksfrukter.


SÅ ANVÄNDS PUMPA

Ansa: Fruktköttet på mona pumpor är hårt och oätligt. Pumpor skalas, kärnas ur och den svampiga vävnaden tas bort varefter den kan användas.

Fruktköttet kan kokas till soppa, pureas och användas till paj och fyllning i bakverk och desserter. Kan också stekas eller gratineras. Kan också syltas eller användas till marmelad. I USA serveras traditionellt pumpasoppa och/eller pumpapaj (pumpkin pie) till tacksägelsedagen (Thanksgiven day) den fjärde torsdagen i november.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Pumpakärnor ¤

Matbiologi grönsaker

Vanlig pumpa

Jättepumpor

Myskpumpor

Jack-o-latern

Produktion grönsaksfrukter

Film: Olika pumpor, vanlig pumpa

Film: Pumpkin - Superfood

Recept med Pumpor

Det finns 30 recept med Pumpor