Tonfisk kryddat med furikake

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Furikake

(furikake = japansk kryddblandning med sesamfrön, nori, shizoblad)

Engelsk översättning furikake = Japanese spice mixture with sesame seeds, nori, shizo leaves

Fransk översättning furikake = mélange d´épices japonaises avec graines de sésame, nori, feuilles de shizo

Italiensk översättning furikake = miscela di spezie giapponesi con semi di sesamo, nori, foglie di shizo

Tysk översättning Furikake = japanische Gewürzmischung mit Sesam, Nori, Shizoblättern

Spansk översättning furikake = mezcla de especias japonesas con semillas de sésamo, nori, hojas de shizo

Furikake är en japansk kryddblandning bestående av svarta och vita sesamfrön, smulad nori (alg) och smulade shizoblad (som påminner om vinbärsblad). Kan även innehålla t.ex. torkad, smulad fisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


ANVÄNDNING

Furikake ger en nötaktig och lätt saltad smak utan att innehålla salt. Passar till allehanda mat och i synnerhet till grillad japansk mat. Strö lite furikaki på det färdiga riset, fisken eller köttet.

Säsong: Säljs året om och finns vanligen i butikerna.

Förvaring: Förvaras i sluten förpackningtorrt och mörkt. Lång hållbarhet, smaken avtar med tiden.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

 

Läs mer

Sesamfrön

Havstång

Recept med Furikake

Det finns 7 recept med Furikake