Apetina® = Swedish cow milk cheese similar to Feta®
Apetina® = fromage suédois au lait de vache similaire au fromage Feta®
Apetina® = formaggio svedese di latte vaccino simile al formaggio Feta®
Apetina® = schwedischer Kuhmilchkäse ähnlich Feta®
Apetina® = queso de leche de vaca sueco similar al queso Feta®
Grupper inom
Svenska mjuka getostar, fårostar:
Apetina® är Arlamejeriernas motsvarighet till klassisk grekisk fetaost. Övriga Apertina försöker också efterlikna fetaost, men är formellt färskostar tillverkade av pastöriserad komjölk (läs mer > Apertina).
- Osttyp: Mjuk får- och getost av pastöriserad fårmjölk (70%) och getmjölk (30%), importerad från Grekland.
- Ursprung: Arla, Sverige. Registrerat varumärke.
- Tillverkning:
- Form: Säljs i rektangulär bit.
- Användning: Passar i sallader, som snacks, i varma rätter som pasta, omelett och pizza, eller som smaksättare i kalla såser.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Vit till crèmefärgad.
- Ytmogning: -
- Snittyta: Vit till crèmefärgad.
- Konsistens: Halvmjuk.
- Smak: Mild, aromatisk, något sur och salt.
- Lagring: Lagras ej.
- Fetthalt: 25%.
- Förvaring: Datumstämpeln gäller oöppnad förpackning. Öppnad förpackning förvaras i högst +8°C i cirka 14 dagar.
- Kommentar: Ursprungligen hade Arla en "feta" som var gjord på komjölk. Eftersom "feta" är förbehållet grekisk får- och getost döpte Arla om denna ost till Apetina. Läs mer > Apetina.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Recept med Apetina
Det finns 14 recept med Apetina
-
Fusilli spinaci, spenatpasta med feta
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingspett med grillad paprika, bön- och fetaostfylld tortilla
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Feta bullar
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rapphöna på svart pastabädd
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fetaostfyllda lammfärsbiffar
Tid: 1 tim 5 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kryddig merguezgryta
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pasta med grekisk sås
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Fetaostfylld fläskfilé
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kronärtskockor med fetaost (tapas)
Tid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pestosallad med fullkornspasta och soltorkade tomater
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan