Sälta i mat och val av dryck

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sälta i mat och val av dryck

Vi reagerar positivt på salt i mat, men inte i dryck. Salt förekommer inte heller i dryck. Sältan i maten passar bra eller dåligt ihop med olika drycker.
Mycket salt mat är ofta knepigt ihop med dryck, framförallt ihop med vin.
Nedan sammanfattas upplevelsen av olika smakkombinationer.

Vin och sälta i mat

· Vin reagerar positivt på sälta i måttlig mängd.
· Mycket sälta fungerar aldrig bra ihop med vin, ger metallisk smak.
· Sälta minskar upplevelsen av smakerna i vinet.
· Sälta minskar umamins negativa effekt på vin.
· Ju saltare mat desto kraftfullare vin.
· Är vinet milt måste sältan vara ringa.

Om maten har neutral, mild smak och vinet är kraftfullt kan salt vara ett hjälpmedel att justera balansen.
 
· Friska (syrliga) vita och röda viner passar ofta bra till salt mat.
  En klassiker är torr (=syrlig) champagne till ostron.
· Sött vin passar ofta bra till salt mat.
  Söta starkviner passar t.ex. till blåmögelostar.
  Sött vin kan t.o.m. passa till sill.
 
Öl och sälta i mat 
· Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol.
· Sälta förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”.
· Öl fungerar generellt bättre än vin till mycket salt mat.
· Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas.

Kraftigt salt mat och rökta varor slår vanligtvis inte ut ölets balans och doft.
 
· De flesta ölsorterna fungerar bra ihop med salt och rökt mat.