Om engelska muffins

Fotograf/bild: Emma´s Goodies

Om engelska muffins

(1. engelska muffins = engelskt frukostbröd 2. crumpets (pikelets) = pannkaksbröd, Om engelska muffins, Muffin House)

Engelsk översättning 1. English muffins, breakfast muffin 2. crumpets, pikelets = pancake bread

Fransk översättning 1. muffins anglais = pain blanc anglais pour le petit déjeuner 2. crumpets (pikelets) = pain de crêpes

Italiensk översättning 1. Muffin inglesi = pane bianco inglese per la colazione 2. crumpets (pikelets) = pane in padella

Tysk översättning 1. English muffins = Englisches weißes Frühstücksbrot 2. crumpets (pikelets) = Pfannkuchenbrot

Spansk översättning 1. magdalenas inglesas = pan blanco inglés para el desayuno 2. crumpets (pikelets) = pan en sartén

English muffins (breakfast muffins) är något annat än de sockerkaksmuffins som vi är vana vid (läs mer > Om muffins, cupcakes). Det ät ett platt vitt matbröd ("småfranska") som steks i panna. Breakfast muffin är samma sak, vanligtvis med pålägg. Begreppet "English" är egentligen amerikanskt (England = muffins), för att skilja dem från "vanliga amerikanska" sockerkaksmuffins. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Muffins (engelska) såldes på 1800-talet i det viktorianska England av gatuförsäljare med korg och ringklocka i handen, eller på bricka som bars på huvudet, så kallade muffin men. Klockorna gav upphetsning hos barnen liknade dagens glassbilar och upphov till en välkänd barnvisa "Do you know the muffin man". 1880 startade den engelske immigranten Samuel Bath Thomas ett bageri i New York som sålde English muffins till butiker och hotell. De var delade med gaffel vilket benämndes "fork-split" som ger en grov yta. Han öppnade sitt andra bageri på 337 West 20th Street i en byggnad som numera är känd som The Muffin House. Begreppet "muffin" ursprung är lite oklart. Förekom i skift 1703 som "moofin". Det kan komma från grekiskans "maphula" (en kaka bakad på härd), eller från franskans "moufflet" eller "mou-pan" (mjukt bröd), vilket också finns i gammeltyskans "Muffe" (liten kaka).

Baka: En matbrödsdeg av vetemjöl tillreds med jäst och mjölk (modell småfranska) som jäses på sedvanligt sätt. Den jästa degen formas till runda plattjocka bröd som steks i torr panna. Traditionell skall innanmätet vara mjukt och svampigt (se recept > English muffins, pannstekt fralla). Engelska muffins förekommer i en mängd olika varianter, bakat på fullkornsvete, blandmjöl, surdeg, innehållande kanel russin, tranbär med mera.

Crumpets (pikelets) är bröd liknande engelska muffins, bakad av mjöl, mjölk och vatten med lite socker och jäst som pannsteks. Skillnaden är främst att degen är lösare, som en tjock pannkakssmet. Ett vanligt bröd på 1800-talet då man saknade ugn i hemmen, särskilt i Wales. I Storbritannien kallas sådant bröd inklusive engelska muffins för griddle cakes ("hällakakor", läs mer > Om brödkakor). Se recept > Crumplets, engelska pannkaksbröd.



SÅ ANVÄNDS ENGLISH MUFFINS


Engelska muffins är klassiskt frukostbröd delad på mitten, vilket anses bäst ske med gaffel (se film, klicka på Emma under bilden ovan). Ofta lätt rostat serverad med smör och söta pålägg som sylt och honung, eller med mer matiga pålägg som ägg, bacon och korv. Brödet är i USA klassiskt tillbehör Egg Benedict (se recept > Egg Benedict - original.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Om muffins, cupcakes

Engelsk kokkonst }

Film: Baka English muffins

Recept med Om engelska muffins

Det finns 3 recept med Om engelska muffins