Vaktel

Fotograf/bild: Christoph Moning iNaturalist, quail

Vaktlar ¤

(vaktlar 1. vaktel 2. regnvaktel 3. harlekinvaktel 4. japansks vaktel 5. stäppvaktel, vaktelslaget, tofsvaktlar)

Latin: Coturnix 1. C. coturnix 2. C. coromandelica 3. C. delegorguei 4. C. japonica 5. C. pectoralis

Engelsk översättning old world quails 1. common quail 2. rain qual 3. harlequin qual 4. Japanese quail 5. stubble quail, grey quail

Fransk översättning cailles 1. caille blés 2. caille nattée 3. caille arlequin 4. caille Japon 5. caille chaumes

Italiensk översättning quaglia 1. quaglia comune 2. quaglia piogge 3. quaglia arlecchino 4. quaglia giapponese 5. quaglia maggiore

Tysk översättning Erdwachteln 1. Wachtel 2. Regenwachtel 3. Harlekinwachtel 4. Japanwachtel 5. Schwarzbrustwachtel

Spansk översättning codorniz 1. codorniz común 2. c. coromandélica 3. c. arlequín 4. c. japonesa 5 c. pectoral

Vaktlar (Coturnix) är biologiskt ett släkte inom fasanfåglar med fem nu levande arter med ett flertal underarter. Alla tämligen lika varandra, även tupp och höna. På jägarspråk kallat "fälthöns" (läs mer > Om skogsfågel). Till skillnad från andra hönsfåglar är vaktlar snabba flygare, som inte övernattar i träd och flyttar till varmare platser vintertid. Inte alla, men de flesta. De är små brunspräckliga fåglar 1,5-2 decimeter långa som lever i vegetation och gräsmarker längs floder och spannmålsfält. 

Förekomst:

  • Vaktel (Coturnix coturnix) förekommer i större delen av Europas och Asiens tempererade delar. Ovanlig i Norden. Förekommer också i sydöstra Afrika och på Madagaskar där de är stannfåglar. Läs mer nedan.
  • Regnvaktel (Coturnix coromandelica) lever i Idusdalen mellan Indien och Pakistan upp till Nepal.
  • Harlekinvaktel (Coturnix delegorguei) förekommer i Afrika och på arabiska halvön. Arten ses i öppna gräsmarker upp till 1850 meters höjd.
  • Japansk vaktel (Coturnix japonica) häckar i östra Asien och övervintrar i Sydostasien och Afrika.
  • Stäppvaktel (Coturnix pectoralis) uppehåller sig i Australien och på Nya Zeeland.

Tofsvaktlar  (Odontophoridae) är en familj fåglar som till övervägande del förekommer i Amerika, De är inte närbesläktade med Vaktlar (Coturnix). Namnet för att dess likartade utseende. 


VAKTEL


Arten vaktel kallas också europeisk vaktel. Den lever på åkrar och fält i hela Europa och västra Asien fram till Bajkalsjön i södra Sibirien, dock sällsynt norrut. Häckar i Sverige främst på slättbygder i södra och mellersta Sverige, på Öland och Gotland, men också lokalt längs Norrlandskusten. Den är en 17 centimeter lång flyttfågel som övervintrar i Afrika och Indien. Som stannfågel förekommer underarter i i Nord- och Sydafrika, på Kanarieöarna, Madeira och Kap Verde. Arten är känd för hanens spelläte ("vaktelslaget", lyssna på fågellätet via länk nedan), vilket tagit plats i musik­historien genom att Beethoven imiterar ljudet i sin Pastoralsymfoni.

  • Köttkvalité: Ungfågel har mört, fint kött. Anses som en delikatess. Äldre är magra och vanligen sega. De som säljs i butik är som regel uppfödda ungfåglar.
  • Smak: Ljust smakrikt kött.
  • Alternativ vara: Rapphöna, fasan eller annan skogsfågel.
  • Försäljning: Sällsynt förekommandem´, kan finnas hos viltspecialister och gårdsbutiker. Import vanligtvis av uppfödd vaktel.
  • Jämförpris: Mycket dyrt. Cirka 300 kr/kg, tillagad vikt cirka 600 kr/kg.
  • Förvaring: Färsk fågel hängs några dagar. Förvaras därefter i 0-4°C upp till en vecka.

Näring: Fetthalt cirka 12% varav mättat 3%. Det mesta sitter i skinnet. Utan skinn 4-5%. Om man inte avser att äta skinnet väljer man vid receptinläggning vara "utan skinn" för att få rätt näringsberäkning. Behåll dock i allmänhet skinnet på under tillagningen.

Jakt och uppfödning
: Vaktlar är eftertraktat jaktbyte, särskilt i Storbritannien.. Industriell uppfödning av vaktel sker liknande höns för produktion av kött och ägg (läs mer > Vaktelägg), till exempel i Storbritannien och särskilt i Japan. Uppfödning i mindre skala förekommer i Skåne. Se film via länk nedan.

Miljö: Det moderna intensiva och mekaniserade jordbruket försvårar häckningen och utgör ett hot. Ett annat hot är den fångst under flyttningstiden som förr var vanlig i Medelhavs­länderna.



VIKT OCH PORTIONSVIKT

Vilda vaktlar väger hel 70-140 gram. Tuppen väger lite mindre än hönan. Uppfödda 200-300 gram. Cirka hälften är ätbart. Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvkten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd.

Kunskapskokboken 2022


Portionsvikt: En fågel per portion fungerar som förrätt, lätt måltid eller som huvudrätt på en finare middag med för- och efterrätt. Räkna med två hela vaktlar per portion för ensam måltid, vilket ger cirka 160 gram tillagad vikt. Ett lyxigt alternativ är att fylla fågeln med färs som ger fylligare fågel (se nedan).


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS VAKTEL

Nyskjuten eller slaktad vaktel skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mör (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågel brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Franska vaktelrätter:

  • Cailles crapaudine (eng. scatchcock) innebär att ryggbenet klipps bort och fågeln trycks ut platt "som en padda" (crapaud = padda, läs mer > Så styckas fågel) Ger jämnare genomstekning och går snabbare.  Se dito recept.
  • Cailles Farcies (färserad vaktel) är fylld vaktel med köttfärs (se film Cailles farcies nedan), En finare variant är att fylla den med gåslever (film nedan Cailles farcies au foie gras). Allra lyxigast är att först benas ur fågeln (film nedan > Deboning quail) och sedan fylla med gåslever. Se recept > Cailles farcies. 
  • Vaktel en cocotte: Fåglarna ansas och gnides in med lite salt och peppar. Smör och citronsaft arbetas tillsammans och en klick härav lägges i varje fågel. Äggulor och lika många matskedar smält smör vispas samman och härmed penslas fåglarna, varefter de vändas i stötta skorpor. De läggas ned i en väl smord, eldfast form (cocotte). Resten av smöret lägges ovanpå i flockar. Fåglarna stekas i het ugn omkring en halv timme. De serveras med tomatsås.
  • Cailles en sarcophage ("vaktel i praktfull kista") är vaktel serverad i vol-au-vent (smördegskopp). Se recept via filmlänk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01

Läs mer

Vaktelägg

Om skogsfågel ¤

Så möras vildfågel

Så styckas fågel

Späck

Så tillagas skogsfågel }

Film: Male Quail Calling

Film: Raising Quail for Meat with Organic Feed and Meal Worms

Film: Industriell vakteluppfödning

Film: Deboning Quail, så urbenas vaktel

Bilder: Så färseras vaktel

Film: Cailles farcies (färsfylld vaktel)

Film: Cailles farcies au foie gras, gåsleverfylld vaktel

Film: Cailles en Sarchophage, vaktel i smördegskorg

Film: Cailles rôties miel et épices (ugnslagad vaktel)

Film: Roast Quail with Cured Lemon Recipe

Recept med Vaktlar ¤

Det finns 3 recept med Vaktlar ¤