Produktion, konsumtion socker

Produktion, konsumtion socker

Produktionen av oraffinerat socker: Socker är den mest producerade varan i världen svarande för 23% av alla vegetabiliska varor (läs mer > Om vegetabilier). Rörsocker odlas i den subtropiska delen av världen och mest i Syd- och Mellan­amerika, samt i Asien. Betsocker odlas traditionellt i Europa, men har fått ökad spridning till andra tempererade delar av världen. 1961 svarade Europa för 85% av bet­sockerproduktionen, 2017 var andelen 69%. Läs mer > Om socker.

Utvecklingen 1961-2017 (se bild ovan): Sockerproduktionen totalt har sedan 1961 ökat ~250% vilket är i en snabbare takt än världens befolkningsökning (+144%). Rörsocker har ökat med över 300%, medan betsocker ökat med 88%. Produktionen av socker per invånare i världen har ökat från knappt 200 kilo år 1961 till 284 kilo 2017 (+184%).

Produktion Sverige: Produktionen av betsocker är ganska hög i förhållande till befolkning.


VÄRLDENS SOCKERPRODUCENTER 


Världens största sockerproducent är Brasilien med 35% av världens sockerproduktion 2017 och 41% av rör­sockerproduktionen. Därutöver är Indien, Kina, Thailand, Pakistan och Mexiko de största producenterna i nu nämnd ordning. Största betsockerproducent 2017 var Ryssland med en marknadsandel av 2% av världsmarknaden för socker och 17% av betsockermarknaden. Därnäst Tyskland, Frankrike och USA.

                              

2017/

2017/

Rörsocker år 2017

Milj ton

Andel

1961

Betsocker år 2017

Milj ton

Andel

1961

 Nordamerika

30

2%

70%

 Nordamerika

33

11%

89%

varav USA 100%

30

2%

varav USA 98%

32

11%

 Mellanamerika

144

8%

26%

och Kanada 2%

1

0%

varav Mexiko 40%

57

3%

 Mellanamerika

0

0%

1961=0

och Guatemala 23%

34

2%

varav Mexiko 100%

0

0%

Kuba 11%

16

1%

 Sydamerika

2

1%

331%

El Salvador 5%

7

0%

varav Chile 97%

2

1%

Nicaragua 5%

7

0%

och Colombia 1%

0

0%

Dominikanska R. 4%

5

0%

Venezuela 1%

0

0%

Honduras 4%

5

0%

 Asien

43

14%

610%

Costa Rica 3%

4

0%

varav Turkiet 49%

21

7%

Panama 2%

2

0%

och Kina 22%

9

3%

 Sydamerika

851

46%

721%

Iran 14%

6

2%

varav Brasilien 89%

759

41%

Japan 9%

4

1%

och Colombia 4%

35

2%

Syrien 2%

1

0%

Argentina 2%

19

1%

Kyrgyzstan 2%

1

0%

Peru 1%

9

1%

 Europa

208

69%

52%

Ecuador 1%

9

0%

varav Ryssland 25%

52

17%

Bolivia 1%

8

0%

Frankrike 17%

34

11%

Paraguay 1%

7

0%

Tyskland 16%

34

11%

Venezuela 0,4%

4

0%

och Polen 8%

16

5%

Guyana 0,2%

2

0%

Ukraina 7%

15

5%

 Asien

686

37%

297%

UK 4%

9

3%

varav Indien 45%

306

17%

Nederländerna 4%

8

3%

och Kina 15%

104

6%

Belgien 3%

6

2%

Thailand 15%

103

6%

Vitryssland 2%

5

2%

Pakistan 11%

73

4%

Tjeckien 2%

4

1%

Filipinerna 4%

29

2%

Spanien 2%

3

1%

Indonesien 3%

21

1%

Sverige

2

1%

#DIV/0!

Vietnam 3%

18

1%

 Afrika totalt

16

5%

14925%

Myanmar 2%

10

1%

varav Egypten 76%

12

4%

Iran 1%

8

0%

och Marocko 23%

4

1%

Bangladesh 0,5%

4

0%

Oceanien

0

0%

#DIV/0!

Nepal 0,5%

3

0%

 Totalt 2017

301

100%

88%

 Europa

0

0%

-100%

Totalt 2008

221

36%

> ökn. 2017

varav Portugal 92%

0

0%

Totalt 1661

161

88%

> ökn. 2017

 Afrika totalt

92

5%

228%

Källa: FAOSTAT

varav Sydafrika 19%

17

1%

och Egypten 16%

15

1%

Sudan 6%

6

0%

Eswatini (Swaziland)

6

0%

Kenya 5%

5

0%

Zambia 5%

4

0%

Mauritius 4%

4

0%

Uganda 4%

4

0%

Zimbabwe 4%

4

0%

Oceanien

38

2%

#DIV/0!

varav Australien 96%

37

2%

och Fiji

1

0%

 Totalt 2017

1 842

100%

311%

Totalt 2008

1 721

7%

> ökning 2017/2018

Totalt 1661

448

311%

> ökning 2017/1961

Källa: FAOSTAT



KONSUMTION SOCKER I SVERIGE

Konsumtionen av sockerarter är 88 gram per dag, varav sackaros 39 gram enligt Livsmedelsverkets studier. Män konsumerar lite mer socker (disackarider) än kvinnor. Detsamma gäller för unga individer (18-30 år) jämfört med äldre. De 5% som konsumerar mest (p95) konsumerar cirka dubbelt så mycket socker som genomsnittet. Av sackarosintaget kommer 20% från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice, 80% är tillsatt socker i form av sötade drycker, bullar, kakor, godis och choklad.

Konsumtion socker per dag och vuxen (18-80 år)

 Gram per dag

Totalt

Män

Kvinnor

18-30 år

p95

 Monosackarider

31 g

31

30

28

  59

 Disackarider

57 g

61

54

64

112

   varav sackaros

39 g

41

37

44

  84

 S:a sackarider

88 g

92

84

92

171

 E% 

Totalt

Män

Kvinnor

18-30 år

p95

 Monosackarider

  6,4

  5,7

  7,0

  5,9

11,7

 Disackarider

11,5

10,8

12,0

12,8

18,9

   varav sackaros

  7,7

  7,2

  8,2

  8,9

14,4

Källa: Livsmedelsverket Riksmaten 2010-2011. 
Underrapportering är vanligt i kostundersökningar.
Jämfört med Jordbruksverkets statistik är total underskattning 35-40%.
Tolka siffrorna med försiktighet. Läs mer > Näringskonsumtion Sverige.


©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06

 

Läs mer

Om vegetabilier