mungböngroddar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Böngroddar

(mungböngroddar, kinesiska böngroddar, sojaböngroddar)

Latin: Vigna radiata el. Phaseolus aureus

Engelsk översättning beansprouts

Fransk översättning pousses d'haricot

Italiensk översättning germogli di fagiolo

Tysk översättning Bohnensprossen

Spansk översättning brotes de haba

Böngroddar avser i allmänhet grodd från mungbönor, en ettårig tropisk ört med knappt ärtstora frön/bönor. Adzukibönor kan också groddas medan andra bönor lämpar sig sämre t.ex. sojabönor. De gror dåligt, innehåller många sjuka frön och bör dessutom kokas innan de äts för att förstöra det enzym (lektin) som hämmar kroppens upptagning av näring. Böngroddar kan köpas i de flesta butiker men kan också enkelt groddas hemma.

  • Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter.
  • Alternativ vara: Linsgroddar, fenugreekgroddar.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras  i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning. Hållbar max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.

Grodda självVälj i första hand mungbönor som inte behöver förvällas innan beredning. Skölj noga ett par matskedar torkade bönor. Blötlägg dem i cirka 10 timmar. Häll av vattnet, skölj bönorna i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg bönorna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda bönor. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.


SÅ ANVÄNDS BÖNGRODDAR

Groddarna är mycket spröda, har behaglig mild smak och används vanligen som garnering på smörgås, i sallader eller wokrätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Odla groddar

Bildserie groddning mungbönor

Recept med Böngroddar

Det finns 10 recept med Böngroddar