Farinsocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Farinsocker

(farinsocker, brun farin, ljus farin = svensk-nordiskt brunsocker)

Engelsk översättning farine sugar = Nordic brown sugar, white beet sugar + brown cane syrup

Fransk översättning sucre de farine = sucre cassonade nordique, sucre blanc + sirop de canne roux

Italiensk översättning zucchero farine = zucchero marrone nordico, zucchero barbabietola bianco + sciroppo di canna marrone

Tysk översättning Farine Zucker = Nordischer brauner Zucker, weißer Rubenzucker + brauner Rohrsirup

Spansk översättning azúcar moreno = Azúcar nórdico azúcar blanco + jarabe de caña moreno

Farinsocker (fr. farine = mjöl) är ett svensk-nordiskt brunsocker från sockerbetor (läs mer > Brusocker). Det framställs av vitt betsocker som blandas med mörk rörsockersirap. Det kan vara ljusbrunt eller brunt, samt både lätt fuktig eller torrt. Fuktig farin klumpar sig snabbt, blir hårt i rumstemperatur. Vill man återskapa torkad farin, kan man röra ut detta socker med lite brun sirap.

  • Vikt/omvandling: 1 dl torr farin = 75 gram. 100 gram = 1,3 dl.
  • Smak: Farinsocker är smakrikare än vanligt socker och har lätt kryddig smak.
  • Alternativ vara: Annat brunsocker, honung, ljus eller mörk sirap. Även vitsocker.
  • Försäljning: Torr farin allmänt förekommande i butik.
  • Förvaring: Torrt farin förvaras torrt i rumstemperatur. Fuktigt faring förvaras bäst kallt i tättslutande burk.

Hälsa/näring: Brunsocker är rikare på B-vitamin och mineraler och anses därför nyttigare. Det finns en övertro på brunsockers hälsoeffekter och i grunden gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker.


SÅ ANVÄNDS FARINSOCKER


Sockret används som smaksättare i matlagning, bakning, till efterrätter och av drycker. Passar till filmjölk, före­kommer i många kakrecept och är en given ingrediens i kaffedrinken Irish coffee.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Brunsocker

Om socker

Demerarasocker

Muscovadosocker

Recept med Farinsocker

Det finns 73 recept med Farinsocker