Latin: Cantharellus cibarius

Engelsk översättning chanterelle, golden c., yellow c.

Fransk översättning chanterelle, girolle

Italiensk översättning gallinaccio

Tysk översättning Pfifferling

Spansk översättning cantarela

Kantarell är en art inom släkte Cantharellus och är den vanligaste och mest använda av vilda svampar. Det är en gul, lätt igenkänlig svamp med trattformig fruktkropp och vågig hatt med slät yta, 3–12 centimeter bred och 5–10 centimeter hög. Undersidan har grenade åsar, som löper ner mot foten (läs mer > Kantarell).

  • Vikt i butik: Varierande, fullvuxna omkring 40 gram/st (25-60g). 1 liter cirka 300 gram. Svampen tappar hälften av sin vikt när stekt. Gäller även burkkantareller
  • Smak: Nyplockad kantarell har lätt aprikosdoft och stark smak. Stekt är det en smakrik delikatess. Det är en uppskattad matsvamp, med kraftigare smak än champinjon och ostronskivling.
  • Alternativ vara: Trattkantareller, annan smakrik skogssvamp.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om i lösvikt eller paketförpackad, dock ringa tillgång under april-juni. Högsäsong augusti-oktober från Sverige. Import från Polen, Baltikum och Portugal. Förekommer även frysta och torkade kantareller (som då är mörka i färgen). Säljs även som helkonserv.
  • Jämförpris (prel.): Dyrt-mycket dyrt. Färska kantareller är dyr mat, å andra sidan är åtgången inte så stor. Butikspris under säsong 200-300 kr per kilo (tillagat pris 400-600 kr/kg). Lägre priser förekommer där lokal tillgång finns, liksom högre under lågsäsong. Ekologiskt klassade kantareller är cirka 25% dyrare, men egentligen är ju alla vildvuxna svampar ekologiska. Frysta kantareller är ungefär lika dyra som färska. Stor prisvariation för konserverade, 30-300 kr per kilo.
  • Förvaring: Färska +2 till +4°C. Förvaras luftigt, ej i plastpåse som snabbt gör dem slemmiga och oätbara. Hållbarhet max 1 vecka. I rumstemperatur någon dag. Torkade förvaras i förslutet kärl i rumstemperatur. Lång hållbarhet (läs mer > Förvara svamp).

Kommentar: Undvik att köpa konserverade kantareller. Smaken är ganska okej, men inte alls lika goda som färska, dessutom är priset ofta högt. Dessutom miljömässigt ett sämre alternativ.



SÅ ANVÄNDS KANTARELL


Kantareller används som annan svamp, stekt eller stuvad, ensam eller blandad med andra svampsorter. Stekt och serverad på en smörgås eller som tillbehör är en delikatess. Fungerar även bra i såser, soppor och grytor. Kantareller är vattenrika, ibland blöta och behöver torrstekas utan matfett. När det slutat komma ut vattendroppar i pannan tillsätter man rikligt med smör och steker färdigt. Läs mer > Så tillagas svamp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10

Läs mer

Om kantareller

Förvara svamp

Så tillagas svamp

Kantarell

Svampguiden

Recept med Kantarell i butik

Det finns 51 recept med Kantarell i butik