Produktion, konsumtion fläskkött

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Produktion, konsumtion fläskkött

(Produktion, konsumtion griskött)

Produktionen fläskkött*) i världen var 120 miljoner ton år 2017 (självhushåll oräknat). Produktionen ökade med 16% under senaste 10-årsperiod, vilket är mer än Jordens befolkningsökning (11%). Kina är största producent med en marknads­andel av 46%, följt av USA med 10%. Europa totalt 29 miljoner ton (24%), varav Tyskland är största producent med världsmarknads­andel på 5%. Fläskkött utgör drygt hälften av all köttproduktion. Läs mer > Köttproduktionen i världen.

*) Köttproduktion avser så kallad slaktvikt (djuret utan skalle, hud, inälvor och underben). "Kött" = nöt-, fläsk-, får- och getkött inklusive ungdjur. Vilt och fågel redovisas separat. Läs mer > Om kött och > Köttproduktionen i världen.

Utvecklingen 1961-2017: Produktionen i världen av fläskkött har nästan fyrdubblats under perioden (483%), samtidigt som befolkningen ökat 1½ gång (144%). Ökningen har skett i hela världen, men framför allt i Asien som ökat produktionen 22 gånger (2300%). Europa och Nordamerika har dubblerat sin produktion. Sverige +19%. Produktionen per individ i världen har dubblerats från 8 kg till 16 kilo.

Förbrukning Sverige: Enligt Jordbruksverket producerades 241.000 ton griskött år 2017 (slaktvikt). Förbrukningen (produktion +import -export) var 329.000 ton. Förbrukning per invånare och år knappt 33 kg (2008 = 36 kg). Konsumtion se nedan.

Svensk import-export fläskkött: Importen är främst kylt och fryst benfritt fläskkött samt korv och charkuterier. Totalt 116.000 ton (+23% på 10 år). Mest från Tyskland knappt 41%, följt av Danmark med cirka 24% (tidigare var Danmark största importland) Polen 11%, Finland 6% och Nederländerna 5%. Export 28.000 ton (-44% på 10 år). Källa: Jordbruksverket Andel svenskt fläskkött av förbrukning 73% (2008 = 81%). Sverige tappar konkurrenskraft, läs mer > Köttproduktionen i världen.


VÄRLDENS FLÄSKKÖTTPRODECENTER

Kina är världens största fläskköttsproducent med 46% marknadsandel i världen, följt av USA 10%. Europa sammantaget 24% marknadsandel. Största produktion per invånare har Danmark, följt av Spanien, Belgien och Nederländerna (grönmarkerat i tabellen), indirekt också länder med hög exportandel.

 

 Per person kilo

 Fläskkött år 2017

Milj ton

Andel

Prod

Kons

 Nordamerika

14

11%

38

24

 varav USA 84%

12

10%

36 (30)

23 (19)

 och Kanada 16%

2

2%

58 (28)

37 (17)

 Mellanamerika

2,0

2%

9

6

 varav Mexico 72%

1,4

1%

11 (18)

7 (11)

 och Cuba 12%

0,2

0%

20

13

 Sydamerika

6

5%

14

9

 varav Brasilien 63%

3,8

3%

18 (14)

12 (9)

 och Argentina 9%

0,6

0%

13

8

 Asien

67

56%

15

9

 varav Kina 82%

55

46%

39 (40)

24 (25)

 och Viet Nam 6%

3,7

3%

39

25

 Filipinerna 3%

1,8

2%

18

11

 Sydkorea 2%

1,3

1%

25

16

 Japan 2%

1,3

1%

10 (22)

6 (14)

 Europa

29

24%

39

25

 varav Tyskland 19%

5,5

5%

67

42

 och Spanien 15%

4,3

4%

107

67

 Ryssland 12%

3,5

3%

25 (27)

15 (17)

 Frankrike 7%

2,1

2%

33

21

 Polen 7%

2,0

2%

54

34

 Danmark 5%

1,5

1%

267

168

 Italien 5%

1,5

1%

25

16

 Nederländerna 5%

1,5

1%

85

54

 Belgien 3,5%

1,0

1%

91

58

 Sverige 1%

0,2

0,2%

24 (33)

15 (21)

 Afrika totalt

1,5

1%

1

1

 varav Nigeria 18%

0,3

0%

1

1

 och Sydafrika 16%

0,2

0%

4

3

 Oceanien

0,5

0%

13

8

 varav Australien 72%

0,4

0%

16

10

 Papua Nya Guinea 15%

0,1

0%

10

6

 Nya Zeeland 1%

0,05

0%

10

6

 Totalt 2017

120

100%

16

10,0

 Totalt 2008

104

 Källa: FAOSTAT

Export, import fläskkött: Världens export av fläskkött var cirka 8 Miljoner ton (exklusive internt Europa), varav Europa och USA stod för vardera cirka 1/3-del av marknaden. Därnäst Kanada (16%) och Brasilien (8%). Trots att Kina är i särklass världens största producent av fläskkött är de också största importör med 1,6 miljoner ton 2017. Därnäst Japan med 1,5 miljoner ton, följt av Mexiko, Sydkorea och USA. Danmark säljer fläskkött, biprodukter och levande djur till 127 länder, till och med till Nya Zeeland (3 ton). Mest till Tyskland 28%, därnäst Kina 16%, Polen 14%, UK 11%, Japan 6,5% och till övriga världen 25%. Till Sverige 2%. 


KONSUMTION 2017


Beräkning av konsumtion är en komplicerad historia. Den metod som Jordbruksverket tillämpar är att multiplicera förbrukning slaktvikt (produktion +import -export) med 0,63 för att få fram "konsumentvikt" vilket är det som konsumenten köper (läs mer > Om kött). Därutöver försvinner den del som konsumenten putsar bort och kastar som matrester.

Tabellen: Vi saknar statistik på netto export -import för de flesta länderna. Vad "Prod" och "Kons" i tabellen egentligen visar, är ländernas produktion i förhållande till sin befolkning och är därför missvisande för ländernas inhemska konsumtion. Särskilt gäller detta för länder med stor andel export som Danmark, Belgien och Nederländerna (grönmarkerat i tabellen), liksom för länder med stor import som Japan och Sydkorea. På världsnivå blir produktion detsamma som konsumtion för att export och import tar ut varandra. Dock har vi export-importsiffror för några länder. För dessa anges konsumtionen inom parentes i tabellen.

Konsumtion i konsumentvikt (inköpsvikt) per person och år (siffror inom parentes i tabellen):

  • Världen 10 kg per person och år.
  • USA 19 kilo (exportandel 22%)
  • Kanada 17 kilo (exportandel 63%)
  • EU 23 kilo, Sverige 21 kilo.
  • Mexiko 11 kilo (importandel 43%)
  • Brasilien 9 kilo (exportandel 16%)
  • Kina 25 kilo (importandel 20%)
  • Japan 14 kilo (importandel 50%).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Om kött

Köttproduktion

Produktion, konsumtion nötkött

Produktion, konsumtion får- och getkött

Produktion, konsumtion tamfågel

Köttkonsumtion