Tomatodling kräver plats, ljus och värme. Tomater är mycket frostkänsliga, minsta köldknäpp under natten kan slå ut en oskyddad tomatplanta. De säger till när de behöver vatten genom att sloka med bladen. Tyvärr är de ganska utsatta för bladlöss, vita flygare, svampar, bakterier och virus. Växthus är idealiskt för tomatodling, men en balkong kan fungera utmärkt och det finns sorter anpassade för innomhusodling. Innan utplantering måste plantorna förkultiveras.   


SORTVAL TOMATER

Klimatzoner: I Sydsverige (zon 1) kan tomater odlas utan problem. Längre norrut (zon 2-4) behövs varma väggar och odling bakom genomskinlig plast. Ju längre norrut desto svårare är det att lyckas med tomater, i Norrland (zon 5-8) är det nästintill omöjligt. Då är alternativet att odla i (uppvärmt) växthus eller inne. Ett naturvänligt sätt att hjälpa tomaterna på traven kan vara att anlägga en s.k. odlingslimpa (se länk nedan). Vissa tomatsorter är härdigare än andra.

Frön: Det finns flera 1000-tals olika sorters tomater. Högväxande och busktomater, alltifrån små cocktailtomater till stora bifftomater, runda, ägg- eller droppformade, i varierande färger, röda, gula, gröna, vita, svarta, till och med randiga. De har förädlats för att passa för odling inne, i växthus eller på friland. Frön "fermenteras" för att undvika sjukdomar och bör vara groddbarhetstestade. Välj bara sjudomsresistenta frön. Det finns fröpaket med blandade sorter att köpa. Sortexempel enligt nedan.

Högväxande tomater måste förodlas, bindas upp/stöttas och tjyvskott plockas bort.
Det finns små, medelstora och stora varianter.

Chadwick: Röda, mycket smakrika minitomater. Växer bra i växthus och på varmt uteläge. Skörd juli-oktober.
Ildi: Små ovalgula, smakrika minitomater. Högavkastande i växthus och varm uteplats. Skörd juli-oktober.
Chocolate Cherry: Mörkt röd-bruna minitomater i växthus el. varmt uteläge. Höjd 1,5-2m. Skörd juli-sept.
Cal-J: Röd "plommontomat" ca 8 cm lång för odling i växthus eller varm uteplats. Höjd 1-1,5 m. Skörd juli-oktober.
Yellow Pear: Gul päronformad tomat, 4-5 cm lång. Odlas i växthus eller varm uteplats. Höjd 2 m. Skörd juli-okt.
Moneymaker: Röd normalstor tomat för odling i växthus eller på friland. Skörd augusti-september.
Douglas F1: Röd normalstora tomater som kan skördas i klasar. Lämlig för växthus. Skörd juli-september.
Black Russian: Medelstor mahognybrun tomat. Rikt bärande lämplig för uteodling. Höjd 1,2 m. Skörd juli-sept.
Bradywine: Smakrik rosaröd bifftomat ca 300g för växthus och varma lägen. Höjd 1,5 m. Skörd juli-oktober.
Big Boy: Stora röda bifftomater, ca 400g, för växthus och varma lägen. Höjd 1,5 m. Skörd juli-oktober. 


Busktomater bildar en buskliknande blomklase och behöver inte "tjuvas" och vanligen inte heller bindas upp. De flesta är tidiga och det finns köldtåligare sorter för odling på friland. Det finns också små sorter avsedda för odling i små krukor inne eller på balkongen. Apeltomater är en minisort avsedd att odlas i upphängda amplar (korgar).

Cherry Cascade: Röda minitomater perfekt passande för odling i amplar och krukor. Riklig skörd i juli-september.
Tiny Tim: Små röda minitomater passande inne och ute. Höjd 4 dm. Skörd juni-september.
Venus: Orange minitomat. Kompakt planta lämplig inne och ute. Skörd augusti-oktober.
Incas F1: Röda, avlånga små "plommontomater" för odling utomhus. Höjd 0,5-1 m. Skörd juli-september.
Red Alert Bush: Blekröd halvstor tomat lämplig för utomhusodling. Riklig skörd i juli-oktober.
Bloody Butcher: Röd normalstor tomat för odling i stor kruka eller på friland. Skörd juli-september.


VÄXTPLATS & JORD

Läge: Tomaten behöver mycket solig, varm och skyddad växtplats för att ge god skörd. Växthus är bäst, men det finns sorter som kan ge bra avkastning på friland under gynnsamma förhållanden. Utomhus bör tomaterna stå i sydläge och intill en vägg som reflekterar värme. Balkongen måste vara vindskyddad med mycket solinsläpp.

Krukodling: Odling i stor kruka eller mindre tunna passar både ute och inne. De kan ställas intill husväggar, på balkongen och andra skyddade varma och soliga platser och tas in vid behov vår och höst om frostrisk föreligger. Räkna med minst 10 liter liter jord per planta och helst med det dubbla (se Odla i kruka).

Jordmån: Använd inte fjolårets jord i krukor och byt plats i frilandet för att undvika skadeangrepp. Tomater triv i den bästa av jordar. Den skall vara djup, porös, näringsrik och fuktbevarande. Ett par veckor innan planteringen bör jorden blandas ut med fin kompostjord och gödslas med brunnen stallgödsel. Är du extra snäll mot tomaten tillsätter du lite benmjöl som ger kalium och fosfor. pH-värde 6-7.

Planteringsordning: Plantera tomater nära morötter. De hjälper varandra mot sjukdomar och angrepp. Odla inte potatis nära tomater för att potatisbladmögel även sprids till tomater. Använd inte samma jord för tomatodling i kruka eller på friland nästkommande år.


SÅDD, PLANTERING AV TOMATER

Det finns färdiga plantor att köpa för utplantering, eller så sår man frön som förodlas.

Förkultivering av tomater 

Odlingsperiod: 8-10 veckor före utplantering. Gror på 1-2 veckor.
Jordmån: Näringsfattig och sållad, eller finsiktad såjord.  
Kärl: Först små 6-cm krukor (en/planta), senare större kruka.
Alternativt en väldränerad trälåda som vitmålats på insidan.
Temperatur: Groddning 20-23°C, skott/planta 15-18°C. 
Sådjup: Grunt, 0,5-1 cm djup såfåra.

  • Starta med förgroddning i månadsskiftet mars-april. Så fröna i ett lager näringsfattig jord på en bricka för att gro i rumstemperatur på undanskymd plats. Håll jorden fuktig. När fröna börjat gro efter några dagar ställs sådden ljust, men inte i direkt i solläge.
  • När plantorna utvecklat ett par blad planteras de om i varsin minikruka cirka 6 cm bred (eller i låda) fylld med lättpackad planteringjord. Plantera så att jorden når upp till första bladparet. Placera krukorna i ett grunt vattenbad 20-30°C varmt. När jorden inte verkar ta till sig mer vatten tas krukorna upp och ställs på fat. Många väljer att hoppa över groningssteget och sår direkt i kruka, vilket också brukar fungera.
  • Nu behöver plantorna massor av ljus t.ex. i ett söderfönster med sol mest hela dagen. I annat fall måste man hjälpa plantorna att gro med extraljus. Lågenergilampor och ljusrör ger ljus som plantorna kan ta till sig, men vanliga klotlampor fungerar inte. Häng ett ljusrör eller två 3-5 decimeter över plantorna. Plantorna vill ha mycket ljus men inte så mycket värme längre, 15-18°C är idealiskt. Står de i fönstret, stäng av elementet. Se till att jorden inte torkar ut kommande dagar, vattna helst underifrån och duscha bara ytan om den ser torr ut.
  • När plantan vuxit till sig så att rötterna når ut till krukkanten måste de omplanteras på nytt. Kontrollera detta när plantan blivit 1,5 dm hög genom att försiktigt lyfta ur jordklumpen ur krukan. Omplantera i medelstor kruka om utplantering skall ske på friland. Skall tomaten odlas i kruka under sommaren planteras den direkt i stor kruka med 10 liter jord per planta. Plantera som tidigare, sätt ner plantan och fyll på med jord upp till första bladparet. Tryck till lätt runt plantan och vattna. Stjälken bildar nya rötter som ger ett kraftigt rotsystem. Omplanteringen är viktigt för att få en stabil planta.
  • Fortsätt att vattna som tidigare. Tre veckor efter omplantering i ny jord början man med att gödselvattna (se Övergödsling). Innan utplantering måste plantorna tillvänjas till det kallare klimatet. Ställ ut krukorna några timmar, fler för var dag under en veckas tid.

Rangliga plantor: Om plantorna är alltför rangliga och svaga beror det sannolikt på för liten kruka/jordmängd, för lite näring, för lite ljus och/eller för mycket värme. Var alltså noga med dessa moment i instruktionerna ovan. Om plantorna drar iväg och blir långa kan man toppa dem. Avklippta toppar kan rotas i ett glas vatten och sedan planteras.

Utplantering av tomater på friland

När temperaturen stadigt under dygnet överstiger 8°C kan tomaterna utplanteras, men först efter att de tillvänjats till det kallare klimatet under en veckas tid.

Odlingsperiod: (Maj) juni-augusti (september). Skörd från juli.
Utvecklingstid totalt: 4-5 månader varav förodling cirka 2. Små busktomater kan gå fortare.
Temperatur utplantering: Från konstant över 8°C.
Radavstånd: 3-10 dm, plantavstånd 3-8 dm beroende på sort.

Plantorna planteras djupare än de stått i krukorna. De lägsta bladen skall vara i jämnhöjd med jordnivån. Fyll upp med jord jämns med jurdkanten och under bladen. Vattna.

Odla tomater i växthus

Tomater i växthus odlas i stort sett som på friland.

Odlingsperiod: Förodling och utsättning kan ske ett par veckor tidigare än utsättning på friland.
Utvecklingstid totalt: 4-5 månader varav förodling cirka 2. Små busktomater kan gå fortare.
Temperatur utplantering: Från konstant över 8°C.

Även i växthus kan det vara för mörkt för tomater bl.a. för att växterna skuggar varandra. Sätt låga plantor framför höga. Bind upp plantorna (se nedan). Tomater vantrivs i värme över 30°C. Ventilera. Tomater i växthus drabbas lätt av sjukdomar i jorden (se nedan och Odla i växthus).


UNDERHÅLL

Uppbindning: När högväxande tomater skjuter i höjden behöver den stöttas med spalje eller blompinnar och bindas upp med snören så att den inte välter eller förstörs. Käppar skall vara 1,5 meter långa och köras ner 3 dm i jorden. Även busktomater kan behöva stöd, men med kortare pinnar. Fäst med lösa öglor runt stam och tyngre grenar. I växthus fäster man ett snöre med lös ögla runt roten. Linda sedan snöret löst runt stammen och fäst snöret i taket. Anpassa snöret allteftersom plantan växer.    

Toppa, tjuva & skaka: Toppa (korta) plantan ovanför 4:e-6:e blomställningen när den växt upp. Det är onödigt att plantan utvecklar kart som ändå inte blir klara. Låt kraften i stället tillföras frukterna längre ner. Alla skott som växer ut i grenvinklarna "tjuvas", dvs nyps bort så tidigt som möjligt. Det skall bara finnas en "gren" från varje punkt på plantan. Ta bort vissna delar. För att underlätta befruktningen (pollenspridningen) kan man försiktigt skaka plantan när den blommar som mest. Busktomater beskärs som regel inte och tjuvskotten får vara kvar.

Bevattning: Vattna regelbundet, men låt inte plantorna stå i vatten. Slokar bladen är plantan törstig.

Gödsling: 2-3 veckor efter utplantering börjar man gödselvattna, helst med nässel- eller vallörtsvatten som tillför kväve, fosfor och kalium (se Övergödsling). Färskt gräsklipp är också bra, ett 5 cm tjockt täcke åt gången. Var dock försikt med att inte övergödsla för då blir det mer blad än frukt som dessutom blir mindre söta. 

Luckra jorden emellanåt så att den inte packar sig för hårt.

Växtskydd: Grönsaksfrukter är ganska utsatta för insektsangrepp, svampar, bakterier och virus. Riskerna är många men ändå inte så stor. God skötsel bidrar till att slippa problem. Tänk på att aldrig lämna övermogna tomater kvar på plantorna, det är en inkörsport till sjukdomar för efterföljande frukter. Förebygg genom att inte använda fjolårsjorden för plantering, tillämpa växeljordbruk. Läs mer Växtskydd grönsaksfrukter & Växtskydd i växthus.


SKÖRD & FÖRVARING

Tomater skördas efterhand när de fått rätt färg, men ännu inte hunnit bli mjuka och övermogna. Årets första tomater är kan vara lite trista i smaken, vilket beror på för lite ljus. Finns det risk för nattfrost på hösten plockas tomaterna omogna. Halvmogna tomater läggs i rumstemperatur där de eftermognar. Omogna gröna tomater kan syltas eller är utmärkt goda att stema i olja med lite citron. Odlas tomaterna i kruka kan man ta in hela plantan.


Förvaring: Bäst i 11-14°C, alternativt i rumstemperatur. Ej i kylskåp. Tomater är känsliga för kyla och tappar smaken vid låg temperatur. Hållbarhet cirka en vecka.

Läs mer

Växtnäring & gödslingsmedel

Tomater

Odla i växthus

Odlingslimpa

Ekologisk odling av tomat