Vid tillverkning av Roquefort används fårmjölk. Namnet Roquefort förekom i tullhandlingar så tidigt som år 1070. 1407 fick invånarna i Roquefort genom ett kungligt brev av Charles VI monopol på lagring av ost i kalkgrottorna. Monopolet bekräf-tades sedan flera gånger, sista gången 1732 av Ludvig XV.

Ursprung: Midi-Pyrénées, södra Frankrike, med anor från 600-talet. Det var den första AOC-osten år 1921.

Osttyp: Blåmögelost av fårmjölk och mögelsvampen Penicillium roqueforti. Cylindrisk 20x20 cm.

Ytskikt/snittyta:

Konsistens: Mjuk.

Smak: Kraftfull, skarp och "bitsk". Äldre = skarpare.

Lagring: Lagras 3-9 mån i grottorna i berget Mont Combalou, beläget i kommunen Roquefort-sur-Soulon.

Fetthalt: Ca 30%.

Förvaring:

Kommentar: Enligt legenden var ursprunget en fårahede som glömt sin matsäck i en grotta där mögelsvampen Penicillium roqueforti finns naturligt.

Historia: Osten har anor från romartiden. Den uppskattades särskilt av Karl den Store, som avnjöt den genomfuktad med vin. Namnet Roquefort förekom i tullhandlingar så tidigt som år 1070. 1407 fick invånarna i Roquefort genom ett kungligt brev av Charles VI monopol på lagring av ost i kalkgrottorna. Monopolet bekräftades sedan flera gånger, sista gången 1732 av Ludvig XV. Parlamentet i Toulose gav 1550 grottornas ägare rätt att använda ”varumärket” Roquefort för ost som kom från dessa grottor. Stränga sträff skulle tilldelas de som inte respekterade denna rätt. Detta beslut bekräftades 1660 och 1785. I Stresakonventionen från 1951 är Roquefort en av fyra ostar som har ett speciellt skydd. Ostens kvalitetsegenskaper har vunnit erkännande i skönlitteraturen under 1500-, 1600- och 1700-talen. Casanova skrev i sina memoarer 1757 ”O vilka utmärkta medel är icke Chambertin och Roquefort att återställa kärleken och bringa en vaknande kärlek till snabb mognad”. Källa: Ostforum.

Läs mer

Film: Vidéo Roquefort

Recept med Roquefort (AOC-ost) }

Det finns 3 recept med Roquefort (AOC-ost) }