Tef + handtröskning

Fotograf/bild: Impekta Fröhandel ¤

Tef

(teff, tafi, taff, ttheff, tteff, thaff, tcheff, thaft, xaafii, tefmjöl, tefflingor)

Latin: Eragrostis abyssinica, Eragrostis tef, Eragrostis pilosa

Engelsk översättning teff, lovegrass, annual bunch grass

Fransk översättning mil éthiopien

Italiensk översättning teff

Tysk översättning Teff

Spansk översättning teff, tef

Tef (Eragrostis abyssinica el. Eragrostis teff) är en art i växtfamiljen gräs med härkomst från nordöstra Afrika och är ett speciellt etiopiskt-eritreanskt sädesslag. Tef = "förlorad" på etiopiska pga kornets litenhet som lätt försvinner. Det är en ettårig, cirka 6 dm hög stråväxt med en 2 dm lång och smal vippa med 8 mm långa, grå–gula småax. Arten är generellt mycket tålig, med undantag för att den inte tål frost. Den trivs bäst på 1.800 till 2.100 meters höjd. Det förekommer flera varianter av tef.

Tefhistoria: Odlad tef har sitt ursprung från det etiopiska höglandet, troligtvis från den vilda arten Eragrostis pilosa. Det råder olika uppfattningar hur länge tef odlats som föda och djurfoder, alltifrån 8000 f.Kr. till 1000 f.Kr.  

Nutida tefodling: Tef odlas främst i Eritrea och Etiopien. Det är också det främsta sädesslaget i länderna och viktig basföda tack vare dess höga näringskvalitet och höga avkastning. Det är också känt som "akut gröda" eftersom det kan planterads senare på säsongen om/när andra grödor misslyckats. Tef odlas i begränsad omfattning som djurfoder i andra delar av Afrika, i Indien, Australien och Sydamerika.

Miljö: US National Research Council angav 1996 tef som ett sädesslag med "potential att förbättra kost, öka livsmedelssäkerheten, främja landsbygdsutveckling och stödja hållbar utveckling."

Hälsa/näring: Fröna har högt näringsvärde (367 Kcal/100g). Protein 13%, fett 2%, kolhydrater 73% varav 8% kostfibrer. Teff anses ha en utmärkt sammansättning av aminosyror, lysinnivåer högre än vete och korn, men något mindre än ris och havre. Teff innehåller mycket lite gluten. Teff är också rik på flera mineraler, särskilt järn.


SÅ ANVÄNDS TEF

  1. Som matsäd: Tef är ett mångsidigt korn som liknar och kan användas som quinoa och hirs, men fröet är mindre och kockar snabbare. Okokt tef kan strös på bakverk och kokt äts den som gröt. Kornen mals till mjöl, som jäses till en sur-deg typ av vilket etiopiern tillagar ett pannkaksliknande flatbröd kallat " enjera". Mjölet fungerar bra som förtjockningsmedel i soppor, grytor och såser. Tefmjöl och tefflingor kan förekomma i hälsokostbutiker.  
  2. Till dryck: Tef används som ingrediens i etiopiskt hembryggda alkoholhaltiga drycker.
  3. Övrigt: Teff odlas också som boskapfoder. Tefhalm som djurfoder anses överlägsen halm från andra sädesslag. Halm används även som byggmaterial tillsammans med lera. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03