Grahamsgryn

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grahamsgryn

(fullkornsvetegryn)

Engelsk översättning whole wheat

Fransk översättning blé complet

Italiensk översättning grano integrale

Tysk översättning Follkornweize

Spansk översättning trigo integral

Grahamsgryn (fullkornsvetegryn) framställs av vetekornets hela kärna (=frövita, kli och grodd) från brödvete. En del av skalet är bortslipat, så det är inte ett fullkornsgryn (jämför > Grahamsmjöl, som är en fullkornsprodukt). Läs mer > Sädeskornets anatomi; > Brödvete; > Om vetegryn. Grynet är döpt efter amerikanen Sylvester Graham, som i början av 1800-talet propagerade för vegetarisk mat och hälsogivande fibrer.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl.
  • Smak: Mild smak.
  • Alternativ vara: Semolina, mannagryn.
  • Försäljning: Förekommer i alla butiker.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.

Hälsa/näring: Grahamsgryn är rikt på kostfibrer (ca 12%) och anses hälsosammare än mannagryn (ca 3% fibrer).



SÅ ANVÄNDS GRAHAMSGRYN


Grahamsgryn används i bröddeg och kan kokas till gröt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Semolina

Mannagryn

Sädeskornets anatomi

Brödvete

Vetegryn

Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl

Recept med Grahamsgryn

Det finns 1 recept med Grahamsgryn