Produktion grönsaksfrukter

Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT

Produktion grönsaksfrukter

(Världsproduktion av grönsaksfrukter)

Engelsk översättning World production of vegetable fruits

Fransk översättning Production mondiale de fruits légumes

Italiensk översättning Produzione mondiale di frutta vegetale

Tysk översättning Weltproduktion von Gemüsefrüchten

Spansk översättning Producción de frutas vegetales

Produktionen av grönsaksfrukter blev drygt 400 miljoner ton år 2020, varav tomater stod för 45%, gurkor 22%, aubergine 14%, färsk paprika och chilifrukter 9% (torkas = kryddor), pumpa inklusive squash 7%, okra 3% och slutligen avokado 2%. Läs mer > Om grönsaksfrukter.

  • Tomater totalt 187 miljon ton år 2020 produceras runt om i världen främst i tempererade zoner till exempel runt Medelhavet. Största producentland är Kina med en marknadsandel på 48%, följt av Indien, USA, Turkiet. Egypten och Italien i nu nämnd ordning. Läs mer > Produktion tomater.
  • Gurkor (sallads- och inläggningsgurkor) totalt 91 miljoner ton år 2020 produceras främst i Asien. Kina är största producent med en världsmarknadsandel på 80%. Därnäst Europa med 7% av världsmarknaden, varav Ryssland följt av Italien producerar mest. Läs mer > Gurkor.
  • Aubergine totalt 57 miljoner ton år 2020 producerades främst i Asien (94%) varav Kina följt av Indien är de stora produktionsländerna med 65% respektive 23% andel av världsmarknaden. Läs mer > Aubergine.
  • Chilifrukter inklusive paprika totalt 36 miljoner ton.. Avser här färskvara. Torkad chili används som krydda/kryddpulver vilket utgör ytterligare 4 miljoner ton (läs mer > Chilipulver). Som vanligt är Asien med Kina största producent med en världsmarknadsandel på 66% (Kina 46%).  Därnäst Mexiko och Indonesien (8% vardera), Turkiet (7%) och Spanien (4%).  Läs mer > Om chilifrukter.
  • Pumpa inklusive squash totalt 28 miljoner ton år 2020 odlas främst i tempererade klimatzoner runt om i världen. Främst i Asien med Kina och Indien som största produktionsländerna med 27% respektive 18% andel av världsmarknaden. Därnäst odlas pumpa och squash i stor omfattning i Östeuropa (17%), Turkiet (7%),  USA (4%), Mexiko (3%) och Spanien (3%). Läs mer > Pumpa, respektive > Squash.
  • Okra totalt 11 miljoner ton år 2020 produceras till 2/3-delar i Asien (66%) varav Indien 60% och i Afrika till 1/3-del, varav Nigeria svarar för hälften och resten fördelat på länder norr och söder därom. Därvid ingår inte självhushåll som torde vara betydande. Resterande 1% produceras i resten av världen. Läs mer > Okra.     
  • Avokado totalt 8 miljoner ton år 2020 produceras till 70% i Mellan- och Sydamerika. Centralamerika 32%-enheter främst Mexiko (30%), Karibiska övärlden 11%-enheter främst i Dominikanska Republiken (8%) och Sydamerika 27%-enheter varav främst i Colombia (11%). I Euoropa (1%) förekommer begränsad produktion i Spanien och Grekland. Läs mer > Avokado.
Största producentländer:

Källa: FOASTAT 2022 Analys Krister Hanner Pumpa inklusive squash. Chilifrukter inkl. paprika. Aser färskvara, torkad = kryddor.

Anmärkning: Produktion för husbehov som lokalt kan vara omfattande, ingår inte i statistiken.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer

Om grönsaksfrukter

Tomater

Gurkor

Aubergine

Om chilifrukter

Pumpor

Squash

Okra

Avokado

Produktion tomater