Skott är frön som grott och fått växa ut till små korta, ljusa stjälkar, vanligtvis med små gröna blad i toppen. Till skillnad från groddning som bara behöver vatten, måste fröna planteras i jord för att kunna växa (läs mer: Om groddar & skott; Odla groddar).

Hälsa: Skott är protein- och vitaminrika och anses allmänt vara nyttiga.


ANVÄNDNING

Groddar liksom skott används som smaksättare på smörgåsen eller i salladen. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser m.m. och bör då tillsättas sent i anrättningen för att behålla form, smak och vitaminer.

Hållbarhet & förvaring: Bättre hållbarhet än groddar, ca en vecka. Förvaras i öppen plaspåse i kylskåp max 8°C.


ODLA SKOTT SJÄLV (allmän anvisning)

Man kan enkelt odla skott på två olika sätt. Man kan så frön som ger fina späda skott, eller så låter man lök eller rotknöl att gro vilket ger längre och grövre stjälkar. Jord behövs till frön för att skotten skall kuna växa. 

Fröodla skott

  1. Skölj några matskedar frön. Lägg dem i en skål och fyll på med 5-dubbel mängd ljummet vatten. Låt stå över natt.
  2. Häll bort vattnet och låt dem ligga kvar i burken tills man kan se att de öppnar sig, börjar gro. Det kan ta ett par dagar, skölj dem varje dag i ljummet vatten.
  3. Häll ut ett par centimer tjockt lager fin jord på en bricka. Sprid ut groddarna och blanda ner dem lätt och försiktigt i jorden. Fukta jorden med sprayflaska. Täck med tunn plastfolie för att bevara fukten. Ställ brickan på ljus plats.
  4. När fröna börjar växa tas folien bort. Se till att jorden är lätt fuktig, spraya vid behov. Skörda efter en vecka eller två med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm).

Knölodla skott

  1. Man kan gro gräslöksliknande skott ur lökar och rotknölar t.ex. rädisor. Ju större lök eller knöl desto grövre stjälkar. Även delade lökar skjuter skott.
  2. Ta t.ex. en någorlunda färsk vitlök och dela den i klyftor. Lägg klyftorna på fuktad bommull, hushållspapper e.d. En större lök kan sättas i en hyasintodlingsvas med vatten under, eller i liten skål med lite vatten. Ställ den i fönstret.
  3. Fukta underlaget regelbundet. Efter två veckor kan man börja skörda genom att klippa av skotten.
Läs mer

Om groddar och skott

Odla groddar