Odla minisallat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla minisallat

(odla babyleaf)

Minisallater odlas i princip på samma sätt som annan sallat, men sås tätare. Passar utmärkt att odla på balkongen eller i kruka innomhus.

Utvecklingstid: Cirka en månad.


SORTVAL 

Välj någon blad- eller plocksallat (sallat som inte bildar huvud, har öppna bladsamlingar). Rucola är extra snabbväxande. Det finns påsar i fröhandeln avsedda som minisallat, ofta kallad babyleaf och påsar med blandade sorter.


VÄXTPLATS & JORD

Läge: Soligt men inte alltför varmt läge och någorlunda vindskyddat.

Jordmån: Jorden bör vara humus- och mullrik, luftig och fuktbevarande. Fin kompostjord kan blandas med barkmull för luftigare jord. pH 7,0-7,5.

Jord i kruka: Bottna med ett tjockt lager krukväxtjord. Toppa gärna med ett tunt lager såjord.

Odla i kruka innomhus

Gör en såfåra med finger och sprid ut fröna glest i fåran. Täck över med lite (så-)jord och tryck till lite lätt. Vattna. Tänk på att temperaturen inte bör vara över 20°C för då hämmas tillväxten och över 25°C vill frön inte gro.

Skörda skotten tidigt när de är spröda och goda. När det börjar bli tunt med nya plantor sätter man fler frön.

Frösådd på friland

Odlingsperiod: Maj-augusti, varierande beroende på sort.
Utvecklingstid totalt: Cirka 1 månad. Groningstid: 1-3 veckor beroende på värme.
Temperatur vid sådd: Från +10 till +20°C.
Sådjup: Grunt, 1 cm djup såfåra.
Radavstånd: Halvglest.

Bygg en kvadratmeter stor bädd så når du att plocka runt om. Ny bädd byggs upp 2 dm. Ta bort ogräs. Jorden luckras väl före sådd utan att vändas. Sängen görs jämn och fast. Arbeta ner stallgödsel, benmjöl och/eller andra organiska gödslar. Arbeta inte ned gödsel djupare än 5 cm. Täck med fiberduk om tidig sådd och låt jorden värmas upp några dagar.

Frön börjar gro från +5°C. Högre temperatur än 20°C hämmar groddningen och vid temperaturer över 25°C vill sallatsfrön vanligtvis inte gro. Optimal groningstemperatur är 15-20°C, då gror fröna på mindre tid än en vecka. Om frön inte gror beror det i allmänhet på för hög värme. Vill man så vid hög temperatur sår man på kvällen och vattnar på dagen för att sänka temperaturen och/eller så täcker man plantorna med frigolitlådor. Vill man så när det är riktigt varmt ökar chanserna för grobarhet om man först placerar fröna i kylskåpet i en vecka innan plantering.


UNDERHÅLL

Gallring: Gallra när bladen har blivit några centimeter. Använd bortgallarde blad som sallat eller dekoration av mat. 

Bevattning: Vattna ofta. Sallat får aldrig lida brist på vatten. Konstant fukt är dock inte bra, i synnerhet inte för späda skott.

Gödsling: När tillväxten kommit igång är det bra att övergödsla någon gång under säsongen med animaliskt mjöl eller hönsgödsel.

Växtskydd: Se avsnitt Skadedjur och skador på sallat.
 

SKÖRD

Skördetid: Året runt inomhus och juni-september utomhus. Plocka primörblad medan de är små och saftiga. Sparas plantas hjärtblad (första skottet) så växer det ut nya sidoblad efter några veckor. 

Förvaring: Skölj sallaten och ta bort skadade, angripna blad. Låt rinna av. Lägg i perforerad eller öppen platpåse. Förvaras i kylskåp så kallt som möjligt, 1-8°C. Hållbar cirka en vecka.

Läs mer

Om minisallat

Odla sallat

Odla skott

Växtskydd sallat

Odla mangold, mangoldskott