Smakrika stouts

Smakrika stouts

(Chocolate stout, Double Chocolate Stout Float, Coffee stout, espresso stout, Oyster stout)

Stouts kan ha olika namn som chocolate, coffee, eller oyster ihop med namnet stout för att markera ölets karaktär. De utgör dock inga öltyper.


Chocolate stout: Vissa öl benämns chocolate stouts när de har tydlig smak av mörk choklad. Smaken uppkommer när man använder mörk aromatisk malt, bland annat så kallad chokladmalt. Ibland har riktig choklad tillsats i brygden. Se film nedan där man kombinerar vaniljglass med en Double chocolate stout.

Coffee stout, espresso stout: Mörkrostad malt kan ge ölet kaffetoner, vilket vissa bryggare framhåller i namnet t.ex. Guatemalan Coffee Stout, Espresso Stout, eller Breakfast Coffee Stout. Ibland tillsätts riktigt kaffe i brygden. Vanligtvis är dessa bittra öl, men ibland tillsätts mjölksocker för att få en sötaktig stout och kan då benämnas Coffee Cream Stout.

Oyster stout: Ostron har länge förknippats med stouts. Dels anses stouts passa väl till ostron, dels har ostron eller ostronextrakt tillsats i ölet. Ostron förekom flitigt som föda på tavernorna under 1700-talet när stouten blev populär. Det först kända ölet smaksatt med ostron är från Nya Zeeland 1929. Öl som idag benämns oyster stout kan ha ostron tillsatt i brygden, men kan också avse stouts som anses passa till ostron.

Läs mer

Om porter

Om strong (fylliga) ales

Film: Double Chocolate Stout Float

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj