Irländsk Stout

Irländsk Stout

(plain porter, Irländsk Dry Stout, Bitter Stout, Irish Stout, Irländsk Foreign Stout, Extra Stout)

Stout är historiskt något av en irländsk nationaldryck. Porter bryggdes första gången 1776 på Irland och från 1778 av Guinness och blev känd som ”plain porter” eller bara ”plain” t.ex. omnämnt i Flann O´Brians poem The Wormans´s Friend: ”A pint of plain is your only man”.

Irländska bryggare slutade använda brun malt enligt engelsk tradition och övergick till en blandning av pale malt och mörk ”patentmalt” vilket gav en annan karaktär. Patentmalt är mältat korn som rostats tills de svartnat, vilket ger en distinkt bränd ton. Även omältat rostat korn används vilket ger kaffetoner.

Irländsk klassisk Dry Stout, även kallat Bitter Stout eller Irish Stout, på irländska Leann Dubh (svart ale), är ett mycket mörkt, mycket bittert öl ofta med kaffetoner. Det mest kända är Guinness från Irland. Alkoholhalten är inte speciellt hög.

Fyllighet/kropp: Lätt till medelfyllig*).
Färg: Mörkt blåsvart. Kraftfullt skum.
Alkoholvolym: 3,7-5%.
Beska: Utpräglad.
Smakrikedom: Medel. Bränd ton, kaffe, choklad.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Guinness Draught.

*) Olika uppfattningar. Sv. Hembryggarföreningen=lätt, Systembolaget=utpräglad, Brewers Association=medium-light to medium.

Passar som puböl, ett sällskapsöl m.a.o. Ett öl som lätt tar över smaken i maträtter. Passar till kraftfulla ostar. Kan passa till mörk choklad- eller kaffesmakande efterrätter.

Karaktär: Initialt en rostad, lätt karamellig maltkaraktär, med en tydlig och torr avslutning. Lång eftersmak. Utfräglad beska med brändhet och toner av kaffe och choklad.

Irländsk Foreign Stout, som också kallas Export Stout, är en alkoholstarkare stout. Extra Stout brukar vare en "mellanstout", mellan Foreign och Dry.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Blåsvart. Kraftfullt skum.
Alkoholvolym: 5-9%.
Beska: Utpräglad.
Smakrikedom: Rostat, bränt, kaffetoner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Guinness Extra Stout.

Passar som njutningsöl. Klassisk till ostron. Passar till kraftfulla ostar. Kan passa till mörk choklad- eller moccaefterrätter.

Karaktär: Liknande dry stouts med en rostad, lätt karamellig inledning och tydlig torr, rostad besk avslutning. Rostning och kaffetonerna är mer påtaglig. Aldrig söt eller chokladig. Bitterheten är hög, men balanseras i viss mån av maltsötma.

Läs mer

Om porter

Om strong (fylliga) ales

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj