Sweet Stout

Sweet Stout

(Milk Stout, Cream Stout)

Sweet Stout, även kallat milk stout eller cream stout, innehåller mjölksocker (laktos), vilket ger ölet sötma. Det hette från början milk stout, men namnet ändrades till sweet för att man inte skulle tro att mjölk ingick. Liksom den liknande tyska motsvarigheten Schwarzbier, ansågs ölet bra för ammande mödrar! Numera finns endast ett fåtal milk stouts kvar.

Fyllighet/kropp
: Medelfylligt till fyllig.
Färg: Djupt rödsvart. Kraftigt skum.
Alkoholvolym: 3-7%.
Beska: Ringa.
Smakrikedom: Stor. Söt, chokladig, karamellig.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: St Peter´s Cream Stout.

Passar bäst som njutningsöl. Kan passa till kryddstarka och grillade kötträtter och till vällagrad stark ost t.ex. cheddar. Kan passa till fylliga, gräddiga, söta, chokladiga och kaffesmakande efterrätter.

Karaktär: Sweet stout bryggs av chokladmalt vilket gör smaken mindre rostad och fruktigare än en dry stout. Maltsötma, choklad och karamellsmak skall dominera. Humlebeska skall balansera sötman utan att ge smak.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj