Champinjon i butik

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Champinjon i butik

(trädgårdschampinjon, brun champinjon, skogschampinjon, kastanjechampinjon i butik)

Latin: Agaricus bisporus

Engelsk översättning white mushroom, brown mushroom

Fransk översättning champignon

Italiensk översättning fungo prataiolo

Tysk översättning Champignon

Spansk översättning champiñóne

Trädgårdschampinjon är en art i släkte champinjoner och odlas kommersiellt i stor omfattning inomhus på en kompost av vetehalm, hästgödsel och kalk. Det finns vita och bruna trädgårdschampinjoner. De bruna kallas i butik för skogschampinjoner vilket de inte är (se kommentar nedan) eller för kastanjechampinjoner. Portabella är en förstorad variant trädgårdschampinjon (läs mer > Portabella). Odling av champinjoner började i Frankrike på 1700-talet.

  • Vikt i butik: Färska butikschaminjoner är normalt runt 4 centimeter höga inklusive fot och väger cirka 20 gram per styck (10-35 gram). Svampen tappar 15% av sin vikt när stekt. Gäller även burkchampinjoner.
  • Smak: Mild smak. "Skogschampinjon" är lite smakrikare. Burkchampinjoner har säregens smak.
  • Alternativ vara: Annan mild svamp till exempel ostronskivling eller portabella.
  • Försäljning: Färsk säljs odlad året om hel eller skivad i lösvikt eller paketförpackad. Stor import från Polen och Holland. Förekommer även konserverad ibland frysta, skivad och hel.
  • Jämförpris (prel.): Mycket stor prisvariation, råviktspris 25-150 kr per kilo. Generellt är odlade champinjoner billiga jämfört med annan svamp. Färsk champinjon bland annat från Polen säljs ofta till mycket lågt pris 30-50 kr per kilo, men priser på 100 kr per kilo eller mer förekommer, i synnerhet för svenska och ekologiskt odlade champinjoner. Så kallade skogschampinjoner är vanligen 40-50% dyrare än vanliga vita champinjoner. Även priset på konserverade champinjoner varierar stort, råvikt 40-120 kr/kilo. Tillagat pris är 15-20% högre än råpriset. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Färska champinjoner förvaras bäst kallt, från +2ºC till +4ºC i luftig papperspåse. Förvarad i plastpåse blir de lätt slemmiga och förstörs fortare. Lägg in hushållspapper för att suga upp fukt om plastpåse används. Hållbar cirka en vecka (i rumstemperatur någon dag). Läs mer > Förvara svamp.

Skogschampinjon i butik, även kallat kastanjechampinjon, är egenligen inte en skogschampinjon utan en odlad brun trädgårdschampinjon. Äkta skogschampinjoner är en annan smakrikare art (läs mer > Skogschampinjoner).

Kommentar: Undvik att köpa konserverade champinjoner. Smaken är tvivelaktig, inte välsmakande, färgen ganska oaptitligt (brun) och priset är inte lågt.

Mushrooms är i engelskan ett allmänt begrepp för svamp. Ofta används begreppet mushroom i svensk översättning för vad vi kallar champinjon (eng. white eller brown mushroom). Andra "mushrooms" kan till exempel vara morel mushroom (murklor), eller chantarelle mushroom (kantarell). 

Hälsa: Även vanliga mat­svampar kan ha skadlig inverkad vid hög konsumtions­nivå. Antalet studier är än så länge begränsat avseende olika arter, men en samlad bedömning är att man bör undvika mycket stor konsumtion av champinjoner, vilket är ett par hekto i veckan. Svensken konsumerar i snitt ett par hekto i månaden, vilket inte anses vara något problem. Man kan förmoda att problemen även gäller andra matsvampar, men man vet inte i brist på studier. Läs mer > Svampgifter.



SÅ ANVÄNDS CHAMPINJONER

Både hatt och fot äts. Champinjoner kan användas råa i sallader, stekas i smör eller olja, marineras, stuvas med mera. Smaken framträdande mer efter tillagning. De passar också i soppor och grytor. Vill man ha riktigt bleka och rosiga (trädgårds-)champinjoner, sköljer man dem i kallt vatten och vänder dem i vetemjöl. Skölj sedan bort mjölet. Läs mer > Så tillagas svamp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10

Läs mer

Om champinjoner

Så tillagas svamp

Förvara svamp

Portabella i butik

Skogschampinjon

Svampgifter

Svampguiden

Recept med Champinjon i butik

Det finns 144 recept med Champinjon i butik